kunstbus
Dit artikel is 18-01-2016 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Gabor Ösz

Gabor Ösz (1962)

Amsterdam.

Opleiding
Academy of Fine Arts, Budapest
Artist-in-Residence, Skidmore College, Saratoga Springs, N.Y.
Rijksakademie van Beeldende Kunst, Amsterdam (postacademisch)

2002 The Liquid Horizon / Gemeentemuseum Den Haag
Deze tentoonstelling in de Fotokabinetten van het Gemeentemuseum, samengesteld door Gastconservator Willem van Zoetendaal, omvat acht grote foto's van Gábor Ösz (Hongarije, 1962). Op elk ervan is het zicht op zee te zien tussen Scheveningen en Le Havre vanuit een bunker die in de Tweede Wereldoorlog deel uitmaakte van de Duitse Atlantikwall. Ze zijn gemaakt door de bunkers te gebruiken als een camera obscura, waarbij zeer lange belichtingstijden zijn aangehouden. Met variërende tijdopnames van 4 tot 7 uur legde hij het uitzicht van de bunkers vast op cibachromes van 250 x 125 cm.
Hij maakt gebruik van de pinhole-techniek, het fotograferen met een doos waarin het gaatje van een speldenprik de lens vervangt. Ösz: 'In een verduisterde ruimte dringt het licht door een toevallig gat naar binnen, een onscherp beeld van de buitenwereld wordt daardoor op de muur geprojecteerd.'
Zie ook camera obscura beelden op het eiland Rügen aan de Oostzee, in het vijf verdiepingen tellende en vierenhalve kilometer lange gebouw PRORA, het nooit afgemaakte gebouw dat in de jaren '30 door de nazi's is neergezet voor maar liefst 22.000 vakantiegangers. Na de oorlog maakte het leger van de voormalige DDR gebruik van het gebouw.
Het gebouw heeft over de hele lengte ramen van gelijk formaat, in kamers van gelijke grootte, met het zelfde uitzicht op zee. Ösz heeft op de gang naar exacte vorm en maat van de gang een grote camera obscura neergezet op wielen. Daarmee maakte hij van de vrijwel identieke kamers tientallen opnames over elkaar heen; eindeloze kamers met uitzicht op zee. Het resultaat zijn atmosferisch gespannen beelden van lege kamers in rust, in de lengte van één van de langste gebouwen ooit gebouwd.

2002 Toekenning 011 Fonds voor beeldende kunsten, vormgeving en bouwkunst (BKVB)
Prora Project

Het Fonds BKVB toont een maand lang werk van de kunstenaar die voor een korte werkperiode in een van de ateliers verbleef die het Fonds BKVB in Berlijn beschikbaar stelt. Bij het Fonds BKVB laat Ösz door middel van tekeningen, schetsen en een video zien hoe zijn Prora Project tot stand kwam. Ook worden twee camera obscura beelden getoond.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.