kunstbus
Dit artikel is 09-12-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Gaston Bertrand

Belgische abstract schilder, geboren 2 september 1910 in Wonck (provincie Luik) - overleden 1994 in Brussel.

''Het gaat (bij het abstracte schilderen) om een bezinkingsproces, een zoeken naar zuiverheid van vorm en materie... Het zijn, zo u wilt, mentale en gevoelige beelden die volgens de bijzondere wetten van de schilderkunst worden samengesteld.''

Gaston Bertrand was mede oprichter van de groep 'La Route Libre' (1939) en 'Apport' (1941). In het begin schilderde Bertrand Gaston stadszichten, landschappen, marines, figuren, interieurs enz, en waren zijn werken figuratief in expressionistische stijl. Eind jaren '40 evolueerde hij van animisme naar een eigen vorm van geometrische abstractie. Hij maakte ook aquarellen, gravures en inkttekeningen.

Werken van hem zijn in het bezit van oa het Museum voor Moderne Kunst van Oostende, het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten van Brussel en Antwerpen, Stedelijk Museum voor Actuele Kunst (SMAK) Gent en Musée de l'Art Wallon Luik.

Biografie
Bertrand Gaston volgde tekenles aan de Academie van Brussel en Sint-Joost-ten-Node.

Na zijn studie in Brussel en aan de kunstacademie in St. Joost­ten-Node richtte hij in 1939 met o.a. Anne Bonnet de kunstenaarsvereniging La Route Libre op, die zich door zijn toedoen in 1945 aansloot bij de Jeune Peinture Beige.

Samen met oa Jan Cox, Louis Van Lint, Anne Bonnet en Marc Mendelson, stichtte hij in 1945 'La Jeune Peinture Belge' ('Jonge Belgische Schilderkunst'). Het doel van deze vereniging was oa jonge Belgische schilders en beeldhouwers in binnen- en buitenland aan tentoonstellingen te laten deelnemen: Amsterdam, Bordeaux, Brussel, Stockholm, Zurich enz. In 1948 hield de groep op te bestaan. Onder de leden treffen we onder anderen Gaston Bertrand, Anne Bonnet, Jan Cox, Marc Mendelson, Rik Slabbinck en Louis Van Lint aan. De ere-voorzitter was niemand minder dan James Ensor. De drijvende kracht van de groep heette Robert L. Delevoy, kunsthistoricus, galeriehouder van de toonaangevende galerie Apollo en later directeur van de Hogere School voor Architectuur en Beeldende Kunsten 'Ter Kameren'.

Zijn tot dan expressionistische schilderwijze veranderde onder invloed van de Parijse School in een geometrische abstractie, waarvan hij wel de zuiverste vertegenwoordiger in België werd.

In 1953 werd hij onderscheiden met de prijs van de Belgische kunstkritiek.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 193.