kunstbus
Dit artikel is 05-05-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Gebroeders AsamCosmas DamianEgid Quirin

De Beierse broers Cosmas Damian en Egid Quirin Asam uit de Zuid-Duitse kunstenaarsfamilie uit de 17de en 18de eeuw behoren tot de eerste meesters die de Duitse barok op een zelfstandige wijze beoefenen. Door samen te werken streefden zij naar een Gesamtkunstwerk, waarin alle kunstvormen in elkaar versmelten, en bereikten ze een harmonische eenheid in de decoraties van het geheel. De luister en de verbeelding, de bedwelming van een eindeloze beweging en de verfijnde versiering vormen een eerste hoogtepunt van de Duitse barok. Zij schiepen talrijke uitbundig versierde rococokerken vol theatrale effecten, maar volmaakt in compositie.

Johann Adam Müller was een leerling van de gebroeders Asam.

Cosmas Damian Asam
Duits schilder, architect en stucwerker, gedoopt 28 september 1686 Benediktbeuern - overleden 10 mei 1739 Weltenburg/Munchen.
Vooral frescoschilder. Plafondschilderingen zijn uitbundig en kenmerkend voor de zeer bewogen Duitse late barok-rococo (vb in de abdijen van Weltenburg en Aldersbach). (Summa)
Vertrekt van 1711 tot 1714 samen met zijn broer naar Rome voor een opleiding aan de Accademia di San Luca onder Carlo Maratta. Hier bestudeert hij de monumentale frescoschilderingen van Pietro da Cortona, Giovanni Battista Gaulli en Andrea Pozzo. In 1713 won won hij de eerste prijs van deze academie voor zijn tekeningen van het Mirakel van de heilige Pater Pio.
Na zijn terugkeer in Beieren kreeg hij talrijke opdrachten, die hem door heel zijn vaderland en tot in Silezië, Bohemen en Tirol voerden.
Zijn vroege werk is sterk bepaald door de illustionistische architectuurschilderingen van Andrea Pozzo, Reeds in 1719 wist hij echter met zijn fresco's van Weingarten de illustionistische voortzetting van de gebouwde architectuur door een geschilderde tot een hoger plan te brengen, door aan de geschilderde ruimten een perspectief te geven dat niet langer uitging van een op de grond staande toeschouwer (1720, Aldersbach).
Zijn voornaamste werk maakte hij in Einsiedeln (1726), Brevnov bij Praag (1727) en in het paleis in Mannheim (1729, thans vernietigd).
In zijn hoofdfresco in Osterhofen (1731) bracht hij een scheme tot ontwikkeling waarbij elke kant een eigen gezichtspunt vergt.

Egid Quirin Asam
Duits rococo beeldhouwer en architect, geboren 1 september 1692 Tegernsee - overleden 29 april 1750 Mannheim.

Weltenburg klooster aan de Donau (1717-1721)
Op een landtong wordt een klooster gebouwd, in de kerk zit het gewone volk onder de koepel, maar verder naar voor onder tegenlicht met volle dynamiek staat de figuur van St Joris als in een andere wereld. De lichtvlek is een opening naar een andere wereld. In de koepel is een doek gespannen van waarachter het licht komt.Johann-Nepomucenus-Kirche te München (1733-1746).
Dit is een nietig bouwsel van nog geen 10 meter breed naast hun eigen woning, naar verhouding hoog en klein van proporties. Om lopende galerij zweeft als het ware en welft zich elastisch heen en weer. Een combinatie van schilderachtige illusionistische en reëel-architectonische middelen, een overweldigende totaalindruk ontstaat bijna een godsdienstige extase.
Het interieur van de door hen bekostigde Johann-Nepomucemuskerk, ook de Asamkirche genoemd, is een harmonie van golvend lijnenspel en lichtwerking via verborgen vensters.
Hoewel de Asamkirche was gepland als een particuliere kerk voor de architect, werd het door openbaar protest gedwongen om haar deuren open voor iedereen.

Wie eenmaal een kerkje van de gebroeders Asam gezien heeft, herkent hun stijlkenmerken direct. Voor sommigen zal het overdadige, drukke interieur te veel van het goede zijn, maar wie oog heeft voor details, zal veel moois ontdekken. Beide broers hadden hun opleiding in Rome genoten en raakten daar onder de indruk van de barokke meesterwerken van architect en beeldhouwer Bernini. Terug in München vestigde Egid Quirin zich in het woonhuis links van de kerk (nummer 61). Aan de gevel kunt u zien hoe hij in 1733 zijn eigen woonomgeving met fraai stucwerk en beelden decoreerde.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 61.