kunstbus
Dit artikel is 18-01-2016 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Gebroeders van LimburgGebroeders Van Limburg, Hertog Jean de Berry vertrekt op Pelgrimage, uit Les Petites Heures de Jean de Berry (fragment), Frankrijk circa 1412. Parijs, Bibliothèque nationale de France

Gebroeders Van Limburg is de gebruikelijke benaming voor Paul, Herman en Johan van Limburg, telgen uit een kunstenaarsfamilie uit Nijmegen en alle drie belangrijke illuminatoren of miniaturenschilders uit de middeleeuwen.

Hun werk voor de hertog van Berry wordt door kunsthistorici tot de absolute hoogtepunten van de middeleeuwse schilderkunst gerekend.

Paul van Limburg werd geboren in 1375, Herman van Limburg in 1378 en Johan van Limburg in 1385. De gebroeders waren de zoons van Arnold van Limburg en Metta Maelwael. Arnold was maker van houten beelden. Metta's broer was de kunstenaar Jan Maelwael. De gebroeders Van Limburg werden opgevoed door hun moeder en grootvader Willem Maelwael, die zelf ook een kunstenaar was. Metta was een borduurster. Bij hun grootvader leerden ze vele vakken, waaronder edelsmederij en schilderkunst. Ze bleken al gauw grote talenten te bezitten. Als edelsmeden werkten zij enige tijd voor het Gelrese hof.

Zo rond 1400 werden de broers, samen met nog een aantal Nijmegenaren, door hun oom Jan Maelwael naar Parijs gehaald, waar deze hofschilder was van de Bourgondische hertog Filips de Stoute. Nadat deze in 1404 overleed werd hun contract verbroken en keerden de broers terug naar Nijmegen, overigens na eerst zes maanden in Brussel gevangen te zijn gehouden vanwege de oorlog tussen Brabant en Gelre. Ze werden vrijgelaten omdat hun oom, Jan Maelwael, bij zijn nieuwe opdrachtgever een beloning had vrijgesmeekt. Dit gaf de broers vrije doorgang, ook voor hun terugkeer nadien vanuit Nijmegen.

Korte tijd na hun terugkeer in Nijmegen vertrokken de broers weer naar Frankrijk, om in dienst te treden bij hertog Jan van Berry, zoon van koning Jan de Goede, broer van koning Karel V en van Filips de Stoute, en oom van de regerende koning Karel VI. De hertog was een groot kunstverzamelaar met een voorliefde voor rijk verluchte boeken. Hij maakte zich met deze hobby niet geliefd bij het volk, want hij verhoogde de belasting om de schatten te kunnen betalen.
De gebroeders Van Limburg werkten in zijn dienst onder meer aan twee getijdenboeken. Normaal had ieder persoon uit een adellijke familie er wel een, maar voor de komst van de broers had hij er al vijftien! De belangrijkste getijdenboeken waaraan de broers werkten, heten: Les Petites Heures, Les Belles Heures en Les Très Riches Heures. Dit laatste werk zou onvoltooid blijven. De hertog was van het eerste werk zo onder de indruk, dat hij hun een eigen atelier gaf. Hij liet Paul trouwen met een lid van een hoge adellijke familie uit Bourges. Deze familie was eerst tegen het huwelijk, want toen het werd besloten was het meisje pas acht, maar na vier jaar werd het huwelijk toch voltrokken.

De broers stierven in 1416 te Bourges, kort nadat de hertog van Berry was overleden. Waarschijnlijk stierven ze aan de pest. Alle spullen die ze in Frankrijk en Nijmegen hadden, gingen naar hun broer en zus. Hun lichamen werden waarschijnlijk begraven in een massagraf. Hun namen werden hierna vergeten, totdat in 1884 Léopold Delisle de gebroeders Van Limburg als de makers van Les Très Riches Heures identificeerde.

De broers hadden een zeer aparte techniek, waardoor hun tekeningen zeer realistisch ogen. Tot op de dag van vandaag is het niemand gelukt om die precisie na te bootsen. Dit heeft ongetwijfeld te maken met hun zeer veelzijdige en grondige opleiding. Ook kregen de broers alle materialen die ze nodig hadden. Ze kregen bladgoud, waarmee ze de prachtigste aureolen en versieringen maakten, en ook het nog waardevollere lapis lazuli, een blauwe halfedelsteen. Hiermee maakten ze de prachtigste blauwe tinten. In de lucht van de miniatuur hiernaast is dit goed zichtbaar.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Gebroeders_Van_Limburg.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 93.