kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Geer van Velde

Geer van Velde, (1898 - Cachan)

Nederlands schilder en tekenaar, broer van Bram van Velde. Naamsvariant: Gerard of Gerardus van Velde,
Onderwerpen: bloemstillevens, dieren, dorpsgezichten, figuurvoorstellingen, interieurs, non-figuratief, landschappen, stillevens, zelfportretten,

Geboorteplaats/datum Lisse 1898-04-05
Sterfplaats/datum Cachan (Frankrijk) 1977-03-05

Autodidact. Werkte aanvankelijk expressionistisch. Vestigde zich in 1925 in Parijs; werd hier beïnvloed door fauvisme en kubisme. Behoorde na WO II tot de École de Paris. Ontwikkelde een lyrisch-abstracte stijl, waarin de vormen naar de zichtbare werkelijkheid verwijzen. Zijn werk wordt gekenmerkt door harmonie en zuiverheid. Leefde in tegenstelling tot zijn broer Bram uiterst geïsoleerd.

Biografie
Geer van Velde werd evenals zijn even bekende broer Bram opgeleid tot huis- en decoratieschilder in Lisse in de provincie Zuid-Holland. De eigenaar van het schildersbedrijf waar de broers werkten herkende hun talent en hun roeping en verstrekte hen beiden in 1925 een startstipendium als vrij scheppend kunstenaar. Met deze toelage vertrokken beide broers naar Parijs, waar zij zichzelf verder vormden.

Parijs 1925 - 1938
Vestigde zich in 1925 in Parijs; werd hier beïnvloed door fauvisme en kubisme.
Geer van Velde was in 1925 zevenentwintig jaar oud toen hij naar Parijs vertrok om zich daar als schilder te vestigen. Net als zijn oudere broer Bram werkte hij in een figuratieve stijl en maakte hij aanvankelijk kleurige, expressionistische landschappen, figuren en stillevens.

Vanaf 1938 onderging zijn werk een radicale verandering. Dat jaar vestigt hij zich in het Zuid-Franse Cagnes-sur-Mer, waar hij komt tot het ontwikkelen van een geheel eigen abstract-geometrische beeldtaal, geconcentreerd rond de uitdrukking van het licht, een kenmerkend teruggehouden kleurgebruik met matte tinten. Waargenomen vormen, evenals het licht en de ruimte daaromheen, zet hij om in een uitgewogen spel van lijnen en overwegend geometrische vlakken in tere, subtiele kleurstellingen.

Zijn vriend Samuel Beckett bezorgde hem in 1938 zijn eerste solotentoonstelling, tevens de eerste expositie in de galerie van Peggy Guggenheim in Cork Street, Londen.

Met de jaren verdwijnt de figuratie uit zijn werk en richt de schilder zich steeds meer op het bereiken van evenwicht in de compositie. Zijn schilderijen kwamen doorgaans na een lange voorbereidingstijd tot stand, en ook dan kwam hij er pas mee naar buiten als hij vond dat de ordening uitgebalanceerd genoeg was.

Cagnes 1939 - 1944
Behoorde na WO II tot de École de Paris. Ontwikkelde een lyrisch-abstracte stijl, waarin de vormen naar de zichtbare werkelijkheid verwijzen. Zijn werk wordt gekenmerkt door harmonie en zuiverheid.

Zijn grote doorbraak kwam onmiddellijk na de Tweede Wereldoorlog in 1946 toen hij op voorspraak van Pierre Bonnard een tentoonstelling kreeg bij Galerie Maeght in Parijs.

Parijs 1945 - 1977
Met tentoonstellingen in 1946, 1948 en 1952 in de gerenommeerde Galerie Maeght in Parijs werd Van Veldes naam in de na-oorlogse Parijse kunstwereld gevestigd.

Hij kreeg in 1951 de eerste prijs op de Biennale van Menton.

In Nederland was het de Amsterdamse kunsthandelaar M.L. de Boer die zijn talent het eerst onderkende, en in 1971 de eerste eenmanstentoonstelling aan het werk van de schilder wijdde. In 1978 was zijn werk er nogmaals te zien, samen met dat van Serge Poliakoff en Van Veldes vriend Roger Bissière.

Geer leefde in tegenstelling tot zijn broer Bram van Velde uiterst geïsoleerd.

5 maart 1977? gestorven.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.