kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Geert Geerligs

Nederlandse schilder van landschappen

Geboorteplaats/datum Bussum 1919-12-21
Sterfplaats/datum Zeist 1989-06-03

Naamsvarianten: Gerard Dorus Geerligs, Geert Geerlings, Gerhard Geerlings,

Geert Geerligs was altijd aan het werk, in zijn atelier in De Oude School in Kortenhoef of op zijn boot. Hij hield van het Kortenhoefse en Loosdrechtse plassengebied, de Vecht van Utrecht tot Muiden, èn de boten die op het water voeren.

Zomers was hij vaak te vinden in Spanje en Zuid-Frankrijk. Hij werkte dan in de omgeving van Alicante, Finistrat, Figueras, Cadaques, Gerona, Barcelona, Moraira en Agde. Ook daar voelde hij zich aangetrokken tot het water. Hij bezocht vooral de vissersplaatsjes. De Spaanse vissersstadjes met hun boten in de haven, soms drooggevallen op het strand en de steile naar boven lopende weggetjes ademen de sfeer van een warme zomerse dag. Ook het strand met strandgasten legde hij vast.

Daarnaast was hij ook nog een uitstekend portretschilder en had veel oog voor stillevens.

Geert Geerligs werd geboren in Bussum. Hij studeerde aan de Rijksacademie in Amsterdam en zat met coryfeeën als Karel Appel en Constant Nieuwenhuis, de latere Cobraschilders, in de klas. Hij was lid van de Gooise kunstenaarsvereniging Laren-Blaricum en 'De Kring'. Zijn werk was regelmatig te zien bij Kunstzaal Hamdorff in Laren.

In een vlotte impressionistische toets legde hij in aquarelverf tal van onderwerpen met veel gevoel voor kleur vast. Werkend vanuit zijn boot of zijn kleinere roeibootje bezag hij de wereld van onderaf. Veel van zijn maritieme voorstellingen zijn vanuit dit kikkerperspectief gemaakt. De binnenvaartschepen liggen vast aan een meerpaal of een bolder. Ook de plezierjachten met genietende mensen aan boord ontsnapten niet aan zijn oog. Of de strandgasten in Loosdrecht of aan de Spaanse kust. Zijn olieverven hebben een grote gelaagdheid, opgebouwd uit tal van kleuren Wie goed kijkt ontdekt telkens weer iets nieuws in het werk van Geert Geerligs.
Een figuur op de kade, een visser in een bootje of een wandelaar in een bergstadje. Geert Geerligs laat zijn kleuren dansen.

Veiling Ateliernalatenschap Geert Geerligs
Ruim 300 werken bijna allemaal zonder bodemprijs
Locatie Boerderij Arbeid Adelt, Oud Loosdrechtsedijk 48-50, Loosdrecht
Op 21 januari wordt om 14.00 uur 250 schilderijen, aquarellen en werken op papier van de Kortenhoefse schilder Geert Geerligs geveild.
De monumentale boerderij Arbeid Adelt in Loosdrecht is een prachtige locatie voor deze bijzondere veiling, immers het is juist in deze omgeving waar Geert Geerligs zich zo thuisvoelde.
Zie voor catalogus veiling verschijnt een kleurenmagazine waarin de veilingcatalogus is opgenomen.
Kijkdagen: vrijdag 19 en zaterdag 20 januari van 11 tot 17 uur, zondag 21 januari van 11.00 uur tot 13.00 uur, Boerderij Arbeid Adelt, Oud Loosdrechtsedijk 48-50, Loosdrecht.
Veiling: zondag 21 januari om 14.00 uur

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.