kunstbus
Dit artikel is 14-01-2009 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Georg Scholz

Duits schilder, geboren Wolfenbüttel, 10 oktober 1890, gestorven Waldkirch 27 november 1945

Georg Scholz was een vertegenwoordiger van het kritische realisme van de vroege jaren twintig.

Biografie

Van 1908 tot 1914 studeert Georg Scholz schilderkunst aan de kunstacademie in Karlsruhe, waar zijn leraren Hans Thoma en Wilhelm Trübner waren. Later studeert hij ook bij Lovis Corinth in Berlijn. Hij raakt bevriend met Hubbuch, Schlichter en Müller-Hufschmid.

Van 1915 tot 1918 zit hij in militaire dienst.

In 1919 verhuist hij naar Grötzingen bij Karlsruhe, wordt hij lid van de communistische partij en richt Scholz samen met Hubbuch en Schlichter de Groep Rih op, die later met de Novembergruppe samengaat.

Vanaf 1920 schildert Georg Scholz realistische schilderijen in de Berlijnse Dada-stijl en neemt hij deel aan de eerste Dadamesse in Berlijn met zijn schilderij Wucherbauernfamilie. Scholz maakt kennis met Otto Dix, George Grosz, Max Beckmann en Alexander Kanoldt. Hij werkt als boekillustrator.

In 1925 wordt Scholz docent aan de Badischen Landeskunstschule in Karlsruhe, waar hij onder meer lesgeeft aan Rudolf Dischinger en hij neemt deel aan de tentoonstelling Neue Sachlichkeit in de Kunsthalle van Mannheim.

In 1926 draagt hij bij aan het satirische tijdschrift Simplicissimus en in 1928 bezoekt hij Parijs, waar hij veel waardering voor het werk van Bonnard heeft.

In 1928 wordt zijn werk Fleisch und Eisen op grond van de zedelijkheid verwijderd van een tentoonstelling in Essen.

Na de opkomst van de nazis in 1933 wordt Georg Scholz als docent ontslagen en hij wordt bestempeld als ontaard kunstenaar. In 1937 worden zijn werken evenals die van vele anderen tot ontaard bestempeld en geconfisqueerd.

In 1935 verhuist Scholz naar Waldkirch, waar hij in 1945 door de Franse bezettingsmacht tot burgemeester benoemd wordt. Echter in november 1945 sterft Georg Scholz.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.