kunstbus
Dit artikel is 03-02-2009 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Georg Schrimpf

Duits schilder en graficus, geboren München 13 februari 1889, gestorven Berlijn 19 april 1938

Biografie
Georg Schrimpf was autodidact. Hij tekende vanaf zijn kindertijd als een bezetene, uit zijn hoofd, naar voorbeelden en kopieerde afbeeldingen die hem bijzonder bevielen. In zijn autobiografie als jonge man beschrijft hij zijn artistieke ambities aldus: "Na school had ik graag een instituut bezocht waar ik zou hebben kunnen leren tekenen. Maar het ontbrak me aan moed en onafhankelijkheid om door te zetten en dus werd ik naar een bakker gestuurd als leerling". Drie jaar lang is hij leerlingbakker in Passau.

Vanaf 1905 zoekt hij werk en brengt het volgende jaar vooral door in Noord-Duitsland, waar hij als bakker, ober of kolenschepper werkt. Verder zwerft hij door België en Frankrijk. Reizen en het voortdurend veranderen van verblijfplaats worden een belangrijk aspect in het leven van Schrimpf.

In 1909 gaat Schrimpf naar München. In 1913 sluit hij vriendschap met de schrijver Oskar Maria Graf, die ook leerling bakker was. Samen trekken zij door Zwitserland en Italië. Zij brengen ook enige maanden door in een anarchistenkolonie in Ascona/Tessin en bij tijden bij Karl Gräser op de Monte Verita. Er ontstaat een levenslange diepe vriendschap. O. M. Graf schrijftf de eerste recensies over Schrimpf's kunstwerken.

Na zijn terugkeer uit Ascona in 1913, bezoekt hij in München acht dagen een schilderschool. Hij twijfelt zo sterk aan zichzelf dat hij zijn werk aan niemand laat zien behalve aan zijn vriend Oskar Maria Graf. Deze zend enkele bladen naar Berlijn naar Aktion, welke direct worden aangenomen. Vanaf dat moment begint zijn kunstenaarsloopbaan.

In 1915 verhuist Georg Schrimpf naar Berlijn, waar hij in een chocolade fabriek werkt. Al zijn vrije tije tijd gebruikt hij om te werken aan zijn tekeningen, schilderijen en houtsneden. Hij krijgt al snel waardering van de kunstexpert, galeriehouder en uitgever Herwarth Walden, die Schrimpf's eerste olieverfschilderijen tentoonstelt in zijn Galerie Sturm in 1916. Zijn werk krijgt veel belangstelling. Met zijn houtsneden wordt Schrimpf medewerker aan de tijdschriften 'Die Aktion' en 'Der Sturm'.

In 1917 trouwt Schrimpf met de schilder en graficus, Maria Uhden. Nog in datzelfde jaar trekken zij naar München. Maria Uhden sterft in augustus 1918 aan de gevolgen van de geboorte van hun zoon Markus.

Vanaf 1918 heeft Schrimpf regelmatig tentoonstellingen in Galerie Neue Kunst Hans Goltz.

Schrimpf geeft werk uit in expressionistische Münchener tijdschriften, zoals Der Weg, Die Bücherkiste en Die Sichel. In 1920 exposeert hij voor het eerst bij de Neue Sezession in Glaspalast München en een jaar later sluit hij zich aan bij deze groep.

In 1922 reist hij naar Italië, waar hij in contact komt met de groep Valori Plastici. In 1924 publiceert Carra een kort artikel over Schrimpf.

In 1925 neemt Schrimpf met 12 werken deel aan een Neue Sachlichkeit expositie in de Kunsthalle van Mannheim. Vanaf 1927 doceert hij aan de School voor Decoratieve Kunsten in München en in 1929 neemt hij deel aan de tentoonstelling Neue Sachlichkeit in het Stedelijk Museum Amsterdam.

In 1932 verblijft Schrimpf een jaar in Rome en van 1933 tot 1938 wordt hij docent aan de Hogeschool voor kunstdocenten in Berlijn. Ook in 1933 neemt hij deel aan de tentoonstelling Neue Deutsche Romantik in de Kestner-Gesellschaft, Hannover.

In 1937 neemt hij vrijwillig ontslag als docent vanwege zijn 'rode' verleden. Hij was korte tijd lid geweest van de socialistische organisatie Rote Hilfe. Om dezelfde reden werden zijn werken door de nazis tot ontaard verklaart en 33 van zijn werken werden uit musea verwijderd.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 811.