kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

George Maciunas

George Maciunas (1931-1978)

Van oorsprong Russisch (Kaunas, Litouwen) kunstenaar, musicus, tentoonstellingenmaker en uitgever. werkend in de VS. Maker van happenings.

George Maciunas is bekend als belangrijkste ideoloog van de Fluxus beweging en het organiseren van Fluxus-activiteiten. Hij schreef de muziek bij Fluxus-performances waaraan hij zelf vaak deelnam, schreef theoretische artikelen over Fluxus en ontwierp Fluxus-objecten.

1949-1952 Studeert kunst en architectuur aan de Cooper Union School of Art, New York, en van 1952 tot 1954 architectuur en musicologie aan het Carnegie Institute of Technology, Pittsburgh.
1955-1960 Bestudeert de Europese en Siberische kunst tijdens de Volksverhuizingen aan het Institute of Fine Arts, New York.

1960 Volgt bij Richard Maxfield lessen in de elektronische muziek aan de New School for Social Research, New York. Ontmoet de componist La Monte Young en andere leerlingen van Cage, onder wie George Brecht en Allan Kaprow, die later de fluxus-beweging zouden oprichten.
1961 Geeft een reeks lezingen en demonstraties, Musica Antiqua et Nova, in zijn eigen AG Gallery, New York.

Fluxus
Fluxus betekent voortdurend veranderend. Letterlijk betekent Fluxus: buitensporige ontlasting, zuivering of getij. De term Fluxus werd in 1961 bedacht door George Maciunas om het steeds veranderende karakter van de groep te benadrukken. Maar ook om verbanden aan te brengen tussen de uiteenlopende activiteiten, media, disciplines, nationaliteiten, geslachten, benaderingen en beroepen waarvan binnen de groep sprake was. Maciunas formuleerde de fluxus Performance als een ritueel waarin in de allereerste plaats alledaagse voorwerpen, voor de hand liggende en triviale objekten, dienden te worden gebruikt. Wanneer niet triviale objekten worden gebruikt, zoals bijvoorbeeld Piano's, dan dient dat uitsluitend ingegeven te zijn door de rituele mogelijkheden ervan. Waar Fluxus Piano's gebruikt, is dat steeds op een uiterst primitieve en beslist non-virtuoze wijze.

'Fluxus-kunst moet simpel, onderhoudend en ongecompliceerd zijn; het moet gaan over onbelangrijke zaken, geen speciale vaardigheden vereisen, oneindig vaak herhaald kunnen worden en geen commerciƫle of institutionele waarde hebben.'

Maciunas veroordeelde ook rabiaat het idee om restanten van Performances als kunstwerk in de handen van de kunstmarkt te laten vallen. Wat dit betreft zijn Kunstenaars zoals Ben Vauthier verkrachters van de Fluxus gedachte. Dit Fluxus-programmapunt is wellicht het meest mislukte van het gehele opzet. De Fluxus objekten halen vandaag zeer hoge cijfers op alle Veilingen.

1961-1963 Gestationeerd als grafisch kunstenaar voor de Amerikaanse luchtmacht in Duitsland.

1962 organiseert een Festum Fluxorum in Wiesbaden en coordineert overal Fluxus-concerten, van Berlijn tot New York.
1963 publicatie van het Fluxusmanifest.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 23.