kunstbus
Dit artikel is 06-05-2011 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

George Trakas

Canadese beeldhouwer, installatiekunstenaar en landschapskunstenaar, geboren 11 mei 1944 te Quebec.

Biografie
Na een jaar gestudeerd te hebben aan de Sir George William universiteit vertrekt George Trakas in 1963 naar New York om daar zijn studie voort te zetten.

In New York voorziet hij in zijn levensonderhoud met verschillende banen en werk in de bouw, terwijl hij ondertussen volop geniet van wat de kunstwereld in Manhattan in de jaren zestig te bieden heeft: lezingen over kunst, boeken, exposities, de kans om kunstenaars als Mark Rothko en Robert Motherwell te ontmoeten, evenals formele kunst. Trakas volgt geschiedenisklassen aan de universiteit van New York waarin hij zijn bachelor's behaalt.

Vanaf 1972 installeert Trakas bruggen en gangen in landschappen en galeries. Centraal in zijn beeldhouwwerk is het idee dat ons perspectief op de wreld niet alleen de functie van het het zien is maar van het hele lichaam. Om een sculptuur van George Trakas in zijn geheel te ervaren moeten we lopen, klimmen en op andere wijze lichamelijk beschouwen. Sinds 1972, werkt de beeldhouwer aan een belangrijk project van de natuurlijke inrichting in Cap-Trinité, bij Quebec.

De meeste van zijn werken zijn opdrachten voor specifieke projecten of exposities. Zoals Rock River Union, voor het Artpark Lewiston in New York in 1976, zijn werk Union Pass voor Documenta 6 te Kassel en Extruded Routes, Structures for Behavior, Art Gallery of Ontario in 1978.
In zijn werk Union Pass voor Documenta 6, plaatst Trakas twee modelbruggen, een moderne van staal bestaand uit een metalen strip en een van omhoogstekende houten planken die elkaar kruisen.

Trakas behoort tot de leidende kunstenaars van zijn generatie die in het landschap werkt. In brede kring geroemd voor talrijke projecten in Noord-Amerika en West-Europa, verenigen zijn installatie's op kenmerkende wijze een functioneel antwoord op een bepaalde plek of omgeving.

Andere werken van George Trakas, Berth Haven (1983) in de National Oceanic and Atmospheric Administration in Seattle, Washington en Isle of View (1985) in de University of Massachusetts, Amherst. Constructies van minimale vormen die de natuurlijke hulpbronnen van de plek benadrukken.

Trakas heeft permanente installaties van zijn sculpturen in de Fattoria di Celli dichtbij Pistoia, Italië (1982) en in het Louisiana Museum Humblebaek in Denemarken (1986). In de late jaren negentig krijgt Trakas de opdracht om een waterfront te ontwerpen in Greenpoint New York.

In 1987 neemt hij deel aan Documenta 8 te Kassel.

websites:
. mercerunion.org
. Newton Creek Nature Walk

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.