kunstbus
Dit artikel is 18-01-2016 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Gérard Garouste

Franse beeldhouwer, decorschilder, schilder, tekenaar van historie, portretten, religie,

Gérard Garouste is een van de bekendste Franse kunstenaars van de jongste decennia. Hij schildert figuratief, met een voorkeur voor de mythologie en de klassieke literatuur. Hij illustreerde onder meer Don Quichote van Cervantes.

Garouste maakt grote, donkere schilderijen en tekeningen op thema's uit o.a. de Griekse mythologie en Dante's Divina commedia, in een wollige classicistische stijl, waarbij de langgerekte, ietwat grillig gevormde figuratie doet denken aan El Greco en de maniëristen. Omstreeks 1986 werden de voorstellingen iets minder uitgesproken en de schilderijen minder gedetailleerd, zonder dat het werk aan theatraliteit en bravoure inboet. Vanaf 1987 beschildert bij grote lappen stof die vrij in de ruimte worden gehangen.

Behalve schilderijen vervaardigt Garouste objecten uit brons, terracotta en smeedijzer. Tevens ontwerpt hij decors en schrijft hij toneelstukken.

1998 - Universiteitsbibliotheek Nijmegen - De tranen van God
genese van het beeld in werken van Joseph Semah en Gérard Garouste,
De tentoonstelling laat de kartons zien voor de glas-in-loodramen in de Notre-Dame de Talant (bij Dijon, Frankrijk) van de Franse kunstenaar Gérard Garouste en meester-glazenier Pierre Alain Parot. Zij worden als hedendaags exponent van een katholieke iconografie geconfronteerd met beeldend werk van Joseph Semah, in Amsterdam woonachtig kunstenaar van Joodse origine.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.