kunstbus
Dit artikel is 08-11-2020 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Gerard ter Borch de Oude

Gerard ter Borch de Oude (1582/3-1662), ook wel ter Borch I genoemd, was een Noord-Nederlands schilder, prentkunstenaar, tekenaar en verzamelaar van prenten en tekeningen. Ter Borch de Oude is vooral bekend als vader van de veel beroemdere Gerard ter Borch II.

Naamsvariant: Gerard Terborch,

Geboorteplaats/datum Zwolle 1582 - 1583
Sterfplaats/datum Zwolle 1662-04-20

Leerling van Pieter de Molijn,
Leraar van Gerard ter Borch II,
Invloed op Adam Braun,

Italie Rome en Napels 1600 - 1607
De Zwolse kunstenaar Gerard ter Borch I verbleef langere tijd in Rome: tussen ongeveer 1604 en 1612. Hij maakte daar topografische schetsen, voornamelijk van Romeinse ruïnes, maar legde ook het alledaagse Rome vast.

Verschillende kunstenaars uit de Nederlanden reisden al in de 16de eeuw naar Italië. Met name Rome was een favoriet reisdoel voor het bestuderen van resten uit de Klassieke Oudheid. Ook Gerard ter Borch de Oude verbleef voor langere tijd in Rome. Nieuw was, dat zijn blik verder reikte dan de antieke ruïnes. Ter Borch tekende eigentijdse figuren in het straatbeeld. De fijne pentechniek van Ter Borch doet nog 16de-eeuws aan. Zijn onderwerp was echter vernieuwend: zomaar een straat op een willekeurig tijdstip, waarheidsgetrouw verbeeld. Daarmee was Ter Borch een van de eerste kunstenaars die het alledaagse gezicht van een stad vastlegde. Zijn voorbeeld werd later nagevolgd: dit soort stadsgezichten - vedute genaamd - werd later een bekend genre.

Ter Borch de Oude is vooral bekend als vader van de veel beroemdere Gerard ter Borch II. Ook zijn andere kinderen, Anna, Gesina, Harmen en Moses, waren artistiek begaafd. Vader ter Borch begeleidde enthousiast de tekeningen van zijn kroost en bewaarde veel van hun werk. Dochter Anna hield zich vooral bezig met schoonschrijven en Gesina maakte waterverftekeningen. Zoon Gerard ter Borch was verreweg de meest getalenteerde.

Behalve werk van zijn kinderen verzamelde Ter Borch de Oude prenten en tekeningen van Italiaanse meesters en van Haarlemse en Antwerpse graveurs.

Zie ook www.rijksmuseum.nl, RKD Images

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 814.