kunstbus
Dit artikel is 04-12-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Gerben Hermanus

Nederlands beeldend kunstenaar, geboren 1971 te Deventer. Woonachtig stadsdeel Westerpark, Amsterdam.

Hermanus is vooral bekend van zijn werk waarin hij een relatie legt tussen de natuur en landschappen die door de mens zijn vormgegeven, zoals stadsnatuur en stadsgezichten. De schilder maakt soms ook uitstapjes naar installaties of on-the-spot-art, waarbij hij ter plekke collages of wandschilderingen maakt. 'Ik ben gek op het leggen van vreemdsoortige verbindingen en relaties' zegt hij in een interview, 'zowel organische als technische'. Er ontstaan zo wisselwerkingen die intuïtief en via associaties tot stand komen en vaak uitmonden in vreemde stadslandschappen. Gerben Hermanus zelf noemt het 'een soort niemandsland' waar hij naar op zoek is.

Hermanus schildert met temperaverf op een tekenachtige manier; tekenen en schilderen zijn bij hem tot een merkwaardige synthese versmolten. Hij experimenteert met ruimtelijke fantasieën en verbindingen tussen de natuur en de 'man-made' wereld. Hij beschouwt de begrippen abstract en figuratief als achterhaald en zoekt naar nieuwe mogelijkheden om een 'verrassingspakket' samen te stellen: verrasssend is vooral zijn kijk op het perspectief dat voornamelijk in de witte uitsparingen op het papier of doek aan de orde komt.

Biografie
Eerste graads lerarenopleiding. Later werkt hij 3 dagen per week in een winkel voor kunstbenodigdheden en studeert daarnaast aan het Sandberg Instituut (voortgezette opleiding Rietveld Academie).

Opleidingen:
. 1996 W.A. Academy of Performing Arts, Perth Australië; School of Visual Arts
. 1993-1997 Hogeschool voor de kunsten, Amsterdam; Academie v. Beeldende Vorming, Tekenen
. 2002-2004 Sandberg Instituut, Amsterdam, Afdeling Autonoom

2002 Artwalk opent 5e expositie Westerpark Varié
Gerben Hermanus toont een aantal van zijn op de natuur gebaseerde zeefdrukken. Gerben gebruikt de natuur op geheel eigen wijze zoals hij die aan de randen van de stad aantreft.

2005 Magazijn van de Verbeelding / Kind en Kunst V
Museum Het Valkhof Nijmegen en Apeldoorns Museum / CODA
Gerben Hermanus laat kinderen bezoeker worden in een landschap van beelden. In zijn Magazijn schept hij dierenverhalen en verhalen over de natuur. Hij maakte eerder tekeningen op karton in allerlei vormen, maar deed ook muziekoptredens en performances van allerlei aard, waarin hij weinig voor de handliggende relaties weet te leggen, zoals tussen het organische en het technische.


2000 Hermanus laat het doek krioelen
Een binnenkant die tegelijkertijd een buitenkant is, een boom die met zijn takken in het luchtledige zweeft. Wortels die naar adem happen. Wormen, of zijn het maden, of misschien toch buitenaardse wezens, krioelend over het doek. Het werk van de schilder Gerben Hermanus is op zijn zachtst gezegd verrassend.

De beeldtaal die deze jonge uit Alkmaar afkomstige kunstenaar gebruikt is voor het grootste deel gebaseerd op het principe van de transformatie. Hij neemt elementen uit de natuur, architectuur en landschap en verwerkt die tot één nieuw geheel. Door het toevoegen, herhalen of juist weglaten van onderdelen ontstaat een beeld dat vaag lijkt op onze eigen, bekende werkelijkheid. In zijn kleine zolderatelier aan de Haarlemmerweg schept Hermanus met tempera en inkt op papier en doek zijn geheel eigen fantasiewereld.

Wilde Escher
Gerben Hermanus speelt met vormen. Open vormen staan haaks op strakke gesloten lijnen. Zachte ronde lijnen kruisen harde strakke vierkanten. In het platte vlak, wat een schilderij natuurlijk altijd is, weet hij toch een enorme dieptewerking te suggereren. Een beetje zoals in het werk van Escher. Die laatste vergelijking zal Gerben zelf zeker niet maken. Een wilde Escher dat wel, eentje die bomen en gloeilampen in elkaar laat overvloeien. Het feit dat Gerben met de ouderwetse temperaverf schildert geeft zijn werk nog een extra dimensie. Er komt daardoor een afstandelijke glans te liggen over de doeken.
De laatste twee jaar heeft Gerben met zijn schilderijen behoorlijk aan de weg getimmerd. Hij had tentoonstellingen in Amersfoort, Amsterdam en Alkmaar. Voor die laatste expositie maakte hij niet alleen een hele serie nieuwe werken maar creëerde hij bovendien ook nog een enorme wandschildering.

Wulps
Hoewel Gerben Hermanus nog jong is, heeft zijn werk al een zekere ontwikkeling doorgemaakt. Zijn schilderijen zijn niet alleen groter geworden maar ook wilder en krachtiger. En zeer recent heeft Hermanus zelfs voor het eerst een monumentaal werk gemaakt van hout. Een soort boomhut. Zelf was hij wel tevreden met dit experiment: 'Het was voor mij dé gelegenheid om mijn vormentaal ook eens uit te proberen op ander materiaal en in een andere dimensie.' Hij wil meer van dat soort werk maken. Voorlopig is hij echter nog aan het schilderen. In zijn atelier staan vier grote doeken klaar. Met een brede kwaststreek zijn de wilde wulpse vormen in aardse tinten daar al op gezet. Bij een ervan zijn de eerste strakke lijnen, het begin van de tweede fase van bewerking, ook al te zien. Hermanus heeft vorig jaar meegedaan aan de tentoonstelling Gas Water Licht op de Westergasfabriek. En hoopt ook in het komende jaar in het stadsdeel iets van zijn werk te kunnen laten zien. Het stadsdeel heeft overigens al iets van hem aangekocht. Tijdens de manifestatie Kijk de Wijk kochten zij een schilderij. Eén van de stadsdeelambtenaren is dus de gelukkige die elke dag een kijkje neemt in de droomwereld van Hermanus.
Bron artikel: Staatskrant (staatsliedenbuurt amsterdam) April 2000 Jaargang 29 Editie 3 door Joost Vermeulen


Websites:
. www.gerbenhermanus.nl


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 553.