kunstbus
Dit artikel is 25-01-2009 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Gerhard Marcks

Duitse beeldhouwer, graficus, houtsnijder, tekenaar en ontwerper, geboren 18 februari 1889 Berlijn - overleden 13 november 1981 Burgbrohl (Eifel).

Een van de voormannen van de vroeg modernistische Duitse beeldhouwkunst. De vroege werken van Marcks zijn duidelijk expressionistisch. Na de Tweede Wereldoorlog koos hij mythologische thema's om de menselijke tragedie uit te drukken.

Ik heb ernaar gestreefd om overal van grootse en goede kunst te leren, van de oude Egyptenaren tot mijn tijdgenoten: niet wat, mar hoe.

Marcks vervaardigde talrijke groepen en figuren. Zonder volledig met de traditie te breken geeft hij zijn beelden een expressionistische vorm. Hij werkt veel in brons en vervaardigde o.a. de oorlogsmonumenten te Mannheim, Keulen en Hamburg. Ook zijn houtsneden treffen door eenvoud en klaarheid van de vlakken. - (Summa)
Behalve door de archaïsche Griekse en middeleeuwse beeldhouwkunst is hij vooral beïnvloed door die van Georg Kolbe (een van zijn leermeesters), Wilhelm Lehmbruck en A. Gaul. Het evenwicht tussen vorm en expressie blijft het best bewaard in zijn kleine bronzen. - (Encarta 2001)

Leraar van Kurt Bunge. Invloed op Dagmar Gäfin zu Dohna.

Biografie
Gerhard Wilhelm Albert begon als schilder. Van 1907 tot 1912 werkte Marcks als leerling samen met de beeldhouwer Richard Scheibe in een werkgemeenschap. Hij ontwerpt naar aanleiding van de 'Deutsche Werkbund-Ausstellung' in Keulen samen met zijn leermeester reliëfs, een grootschalige tetracotta fries, voor de ontvangsthal van de door Walter Gropius ontworpen fabriek.

1912-1918 Hij werd opgeroepen voor militaire dienst en werd ziek.

In 1918 sloot hij zich in Berlijn aan bij de pas opgerichte radicale kunstenaarsgroep Novembergruppe.

Na 1918 gaf hij les aan de Staatlichen Kunstgewerbeschule in Berlijn.

Hij werd lid van de Arbeitsrat für Kunst in Berlijn.

In 1919 werd hij door Walter Adolf George Gropius aangesteld als 'Formmeister' (artistiek leider) van de pottenbakkersklas van het Bauhaus in Dornburg/Saale nabij Weimar. Marcks was van 1920-25 docent aan het Bauhaus en behoorde met Lyonel Feininger en Johannes Itten tot de eerste drie professoren (of Formmeister), die door Walter Gropius waren aangesteld om afdelingen te leiden.

Zijn keramiekontwerpen uit deze tijd zijn vrij decoratief.

Bauhaus verhuisde in 1925 naar Dessau, maar Marcks ging niet mee.

Op 15 september 1925 werd hij tot docent beeldhouwen aangesteld aan de Burg Giebichenstein Hochschule für Kunst und Design in Halle waar hij van 1928 tot 1933 directeur was. Hij ondernam er studiereizen naar Parijs, Italië (Villa Massimo) en Griekenland. Zijn design werd steeds rationeler en dus geschikter voor de industriële productie, zo ontwierp hij het koffiezetapparaat Sintrax voor Jenaer Glaswerke Schott & Gen., dat was bedoeld voor massaproductie.

In 1933 werd hij door de nazi's ontslagen ontslagen en ging hij naar Niehagen (thans behorende tot Ahrenshoop) in Mecklenburg, maar vanaf 1936 werkte hij weer in Berlijn.

In 1937 werd zijn werk entartet verklaard en volgde de inbeslagname van al zijn werk door de Nazis die hem ook een tentoonstellingsverbod oplegden.

1942 Werkt aan zijn gigantische Maja.

In 1943 werd zijn atelier in Berlijn-Nikolassee verwoest.

In 1945 werd hij benoemd aan de Hochschule für bildende Künste in Hamburg.

Na 1950 vestigde hij zich als vrijscheppend kunstenaar in Keulen, waar hij lesgeeft aan de kunstnijverheidsschool. Hij krijgt verscheidene opdrachten voor monumentale beelden.

In 1954 ontving hij de Großen Kunstpreis des Landes Nordrhein-Westfalen en in 1955 de Kunstpreis der Stadt Berlin.

Sinds 1955 was hij lid van de Akademie der Künste in Berlijn.

1955-1964 Neemt deel aan Documenta 1-3.
1963 en 1976 Illustraties bij de Odysseus.

In 1971 werd in Bremen de Gerhard Marcks-stichting opgericht.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Gerhard_Marcks

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.