kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Gerrit van Dijk

Gerrit van Dijk (Uden, 1938)

Gerrit van Dijk begon zijn carrière als schilder na zijn studie aan de Academie voor Kunst en Architectuur in Tilburg. Omdat het schilderen hem niet voldoende uitdrukkingsmogelijkheden bood, stapte hij begin jaren zeventig over naar het maken van animatiefilms. Sindsdien werkt hij in zijn woonplaats Haarlem aan een oeuvre van korte, onafhankelijk geproduceerde animatiefilms. Zowel nationaal als internationaal geldt Van Dijk als toonaangevend animatiecineast, hetgeen blijkt uit de vele prijzen die zijn films ten deel vielen; zo won hij onder andere tijdens het Nederlands Filmfestival van 1984 een Gouden Kalf voor A Good Turn Daily (1983), en in 1989 en 1998 tijdens het Internationaal Filmfestival Berlijn een Gouden Beer voor respectievelijk Pas à deux (1988) en I Move, So I Am (1997).

Van Dijk is ook nauw betrokken bij initiatieven die het klimaat voor de animatiefilm in Nederland moeten verbeteren. Hij is medeoprichter van de Vereniging Holland Animation, het Holland Animation Film Festival in Utrecht en het NIAf. Daarnaast geeft hij sinds 1988 les aan jonge animatiefilmmakers op de Academie voor Beeldende Vorming in Tilburg.

Van Dijk beschouwt zijn animatiefilms als "bewegende schilderijen", die hem - in tegenstelling tot 'stilstaande schilderijen' - de mogelijkheid bieden het element tijd in zijn werk te beïnvloeden. Hij gebruikt verschillende Technieken en stijlmiddelen, waaronder Collage en 'deformatie'. Die laatste - waarin de ene Figuur langzaam vervormt tot een andere - is een typisch stijlkenmerk van Van Dijk. Eveneens kenmerkend is de cirkelvormige vertelstructuur: het laatste beeld is vaak identiek aan het eerste. Uit zijn werk spreekt een grote maatschappelijke betrokkenheid. Zo realiseerde Van Dijk in 1979 twaalf korte films in het kader van het kunstproject 'Jute', waarin hij zich samen met andere Kunstenaars kritisch uitsprak over destijds controversiële onderwerpen als de apartheid in Zuid-Afrika en de aanwezigheid van Nederlandse VN-soldaten in Libanon.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 58.