kunstbus
Dit artikel is 27-09-2013 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Gert de Rijk

Nederlandse kunstenaar, beeldhouwer in keramiek, keramist, verzamelaar en kok geboren 27 juni 1945 in Utrecht - overleden 19 augustus 2009 in Utrecht.

  Zie ook Gert de Rijk, nvk-keramiek 2004)

Gert de Rijk is een veelzijdig kunstenaar. Zijn werk is niet gemakkelijk te plaatsen in verband met het brede spectrum van de autonome en toegepaste kunst waarbinnen hij zich beweegt. Zijn keramiek is de ene keer sculpturaal, dan weer functioneel, monumentaal of figuratief - sober of abstract en vrolijk beschilderd.

Het keramische werk van De Rijk krijgt een heel eigen kwaliteit en karakter door de wijze waarop hij andere disciplines weet te integreren. De Rijk heeft daarmee de ontwikkeling van de Utrechtse keramiek een belangrijke impuls gegeven. Hij experimenteert met steeds nieuwe vormen, materialen, stookprocessen en werkt bovendien regelmatig samen met andere kunstenaars. Hij is een tovenaar op de draaischijf en ook als hij met de hand vormt doet de klei precies wat hij wil. Het verrassende is dat alles wat uit zijn handen komt onmiddelijk herkenbaar is als zijnde van hem.

Sinds 1965 heeft Gert de Rijk zijn eigen atelier in een werfkelder aan de Oudegracht, Twijnstraat aan de Werf 1c, Utrecht. 030 - 231 26 86

Biografie
Gert de Rijk begon zijn loopbaan bij pottenbakkerij Mobach en leerde gebruikskeramiek op de draaischijf maken. Om zijn artistieke ambities te kunnen verwezelijken volgde hij een avondopleiding bij academie Artibus in Utrecht, hoofdrichting monumentale kunst. Daarna trad hij in dienst bij Jan van Ham. Van Ham was in de jaren twintig van de vorige eeuw als één van de vier oprichters van 'De Vier Paddestoelen' verantwoordelijk voor de belangrijke vernieuwing in het ambacht.

Docentschappen:
Docentschap Internationale Zomeracademie, Niederbipp, Zwitserland
Gastdocent Koninklijke Akademie voor Kunst en Vormgeving, Den Bosch

In 1965 doet Jan van Ham zijn atelier over aan Gert de Rijk. Rond die tijd vindt ook de ontmoeting met de graficus Gerard van Rooy (1938 - 2006) plaats. Dat resulteert in een gezamelijke expositie in 1975. Het idee van een samenwerking tussen kunstenaars uit verschillende disciplines begint langzaam te rijpen. In 1991 richten Gert de Rijk, Gerard van Rooy, Henk van der Haar en Anco van der Haar de Z4 op.

Tentoonstellingen:
vanaf 1965 in binnen- en buitenland
1994-99 Keramiekroute Utrechtse Aarde, Utrecht

2005 Van 14 juli tot haf september is in het Informatiecentrum van het Centraal Museum een kleine presentatie te zien van het werk van Gert de Rijk. U ziet in het museum een selectie uit zijn oeuvre (grotendeels in bruikleen van de kunstenaar). Er zijn stukken te zien uit alle periodes, van de begintijd rond 1965 tot nu. Aanleiding voor de presentatie is het interview dat dit jaar is opgenomen en dat wordt uitgezonden door MEERtv. Ook verschillende objecten die in Museum Utrecht)

Websites: www.utrechtseaarde.nl

  Zie ook keramiek Gert de Rijk op de website van Galerie Kunstbus  

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 180.