kunstbus

Ben jij de slimste mens? Test je kennisniveau op YaGooBle.com.
Dit artikel is 06-10-2009 voor het laatst bewerkt.

Gilberte Dumont

Gilberte Dumont (Montignies-sur-Sambre, 1910-1989)

Gilberte Dumont is gefascineerd door de Vlaamse Primitieven en de Italiaanse Renaissance-kunstenaars en schept met een zeer nauwgezette techniek een charismatisch universum vol details.

Haar paradoxale werk is het resultaat van de teder-naïeve blik die de artieste werpt op de wezens en de dingen, en van het scherpe observatievermogen, dat dikwijls een zeer mysterieuze sfeer opwekt. De wereld van Gilberte Dumont is nu eens zeer vertrouwd : de rustgevende regelmaat van onze huizenrijtjes, de eenvoud van de momenten in gezinsverband, de bitterzoete nostalgie naar kostbare momenten. Dan weer verstorend : de kille aanwezigheid van onbekende personages, landschappen met incongruente motieven, onverwachte decors waarin zich vreemde ceremonieën afspelen…

De vereniging "Art vivant au pays de Charleroi" (Levende kunst in het land van Charleroi) (1933-1939) speelt een belangrijke rol in de opleving van de kunst. Onder de stichters ervan herkennen we Gilberte Dumont en Alphonse Darville, Camus, Chavepeyer, Delmotte, Degrange, Martin, Moos, Mulliez, Wasterlain.

Bron: www.charleroi-museum.org


Test je competentie op YaGooBle.com.

Pageviews vandaag: 1037.