kunstbus
Dit artikel is 01-04-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Gina Pane

Franse performance en installatie kunstenares, geboren 24 mei 1939 in Biarritz, gestorven 1990 in Parijs

Gina Pane studeerde aan de École des Beaux Arts in Parijs en werd in de jaren '70 bekend met haar lichaamsgeoriënteerde performances.Action sentimentale, 1973

Body-art, dat betekende niet dat de schoonheid van het menselijk lichaam werd getoond en geëerd; integendeel, uiterlijk was volstrekt onbelangrijk, en het lichaam een werktuig dat op hardhandige wijze op de proef werd gesteld. In de jaren zeventig moest kunst shockeren, en dientengevolge pijnigden kunstenaars zichzelf op de meest bizarre manieren. Het had allemaal te maken met het bereiken van een andere staat van zijn, een bewustzijnsverruiming die ook het publiek zou kunnen delen, simpelweg door het kijken naar zo'n kwellende performance. In een wereld die verdoofd was, zoals kunstenares Gina Pane het stelde, moest kunst echte pijn laten zien.

Gina Pane bewerkt zich met scheermesjes en kruipt naakt over gebroken glas of beklimt met ontblootte handen en voeten een van scherpe stalen punten voorziene stalen ladder, in Non-aestheticized Climbing (1971, Paris). Een van haar 'zelfportret' performances verloopt alsvolgt: Gina Pane ligt naakt op een stalen bed voorzien van slechts enkele dwarsstaven. Onder het bed staat een bosje brandende kaarsen... Het publiek wordt hier getuige van een geleidelijk proces van zelfmutilatie door verbranding van de kunstenaar.

De performance Action Sentimentale, gaat over de moeder-kind relatie. De fotografische documentatie over deze performance laat de kunstenares zien, gekleed in het wit, haar gezicht verborgen achter een bos rozen en haar uitgestrekte arm bloedend door gaten veroorzaakt door spijkertjes.

Een ander werk waarom Pane bekend is Mezzogiorno a Alimena,

In de jaren '80 en '90 concentreerde Gina Pane zich op installaties.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.