kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Giorgio Morandi

Giorgio Morandi (1890-1964)Italiaanse schilder, tekenaar, beeldhouwer, graficus en aquarellist,

Morandi werd 7 Juli 1890 geboren in Bologna. Giorgio Morandi (was de oudste in een gezin met 8 kinderen en heeft een heel gewone jeugd gehad.

Op zijn 16e ging Morandi een jaar werken bij het import-export bedrijf waar zijn vader ook werkte.

Na een jaar hield hij het daar voor gezien en ging hij in 1907 naar de Accademia di Belli Arti in Bologna. Onder invloed van Renoir, Cezanne en Monet ontstonden zijn eerste stillevens en landschappen. In 1913 verliet hij de Academie.

In 1914 werkte Giorgio Morandi aanvankelijk in de trant van het kubisme en kwam hij in contact met het futurisme: hij zag een expositie met futuristische schilderijen en woonde een futuristische avond bij in Bologna. Daar ontmoette hij Boccioni en Carra, zij nodigden hem uit om mee te doen aan een futuristische tentoonstelling in het Palazzo Baglioni (in Bologna) en in de Libera Futurista show in Rome. Hiernaast nam hij een baan als tekenleraar aan verschillende scholen in Bologna, deze baan zou hij (met 2 kleine onderbrekingen) houden tot 1930.Stilleven 1946

In 1915 nam hij dienst in het leger maar werd erg ziek. Morandi kreeg slechts 6 weken verlof om wat beter te worden en in deze periode heeft hij erg veel eigen werk vernietigd.

In de winter van 1916 - 1917 werd hij weer ernstig ziek, waardoor het grootste gedeelte van de oorlogstijd aan hem voorbij ging. Gedurende deze periode vulde hij zijn kubistische stijl aan met fijnere contouren en een pastel achtig koloriet.

In 1918 maakt hij kennis met Mario Broglio, de oprichter van het tijdschrift Valori Plastici, en begon metafysische stillevens te schilderen.

Na 1918 hield Morandi nog wel contact met Carra maar met de andere futuristen brak hij. Hij vertrok naar Rome en ontmoette daar in 1919 Giorgio de Chirico. Hij volgde de Pittura Metafysica een jaar of twee. Zijn 'specialiteit' was het stilleven, hij was van mening dat een stilleven geen onderwerp was maar een techniek. Net als Chirico beeldt hij eenvoudige voorwerpen uit in een onbestemde ruimte, die hij laat beschijnen door een hard zijlicht.

Vanaf 1920 kiest hij voor een klassieke benadering van het stilleven, vergelijkbaar met die van Cezanne. Hij schilderde in een geheel persoonlijke stijl, onbeïnvloed door andere kunststromingen. Zijn voorkeur ging uit naar de aardkleuren en wit. Hij maakte vooral stillevens van objecten, waarvan hij de omtrekken in zijn werk laat vervagen. Menselijke figuren komen in zijn werk niet voor. Zijn landschappen zijn van een gedifferentieerde kleurigheid. Zijn grafiek is niet minder belangrijk.

In 1921 en 1922 was er in Berlijn en Florence een tentoonstelling van de 3 metafysische schilders. Deze tentoonstellingen waren georganiseerd door het tijdschrift 'Valori Plastice'. Bij de tweede tentoonstelling schreef Giorgio de Chirico een vleiend stukje over het werk van Morandi en dit terwijl De Chirico vaak jaloers was op het werk van andere schilders.Natura morta metafisica

Morandi was in de jaren 1926 - 1927 benoemd tot directeur van de kunst over alle lagere scholen in de provincies van Reggio Emilia en Calabria. Deze baan beviel hem niet en hij ging terug naar zijn oude baantje. In datzelfde jaar deed hij mee aan de eerste tentoonstelling van de Novecento Italiano in Milaan. Deze deden een poging om een klassieke Italiaanse kunst te creëren die overeenkomsten vertoonde met de idealen van Mussolini's regime.

In 1928 exposeerde Morandi op de Biennale van Venetie.

Giorgio Morandi kwam nooit in conflict met de fascisten en in 1930 werd hij professor in de grafische technieken aan de accademia del Belli Arti in Bologna, deze baan hield hij tot aan zijn pensioen in 1956.

In 1939 won Morandi de tweede prijs voor schilderkunst op de Quadriennale d'Arte Nazionale in Rome en in 1948 de grote prijs voor Italiaanse schilderkunst op de biennale van Venetië.

In 1953 behaalde hij de Grand Prix voor druktechnieken tijdens de Sao Paulo Biennale en in 1957 behaalde hij eveneens in Sao Paulo de Grand Prix voor schildertechnieken.

Van 1955 tot 1964 heeft Giorgio Morandi deelgenomen aan de Documenta 1-3 van Kassel.

In 1958 trok hij zich helemaal terug in Grizzana en hij stierf op 18 juni 1964 in Bologna.

Giorgio Morandi maakte van het stilleven de sleutel tot de interpretatie van de werkelijkheid. De confrontatie doet ons nagaan in hoeverre 'de verschijning van levenloze voorwerpen' een tweede werkelijkheid verbergt, de geheime wereld van iedere schilder. De schilderijen van Giorgio Morandi getuigen van zijn nooit aflatende verwachting, van zijn zoektocht naar de perfecte compositie, het weglaten van het overbodige, om met enkele trekken en gedempte kleuren tot de ziel en essentie te komen van de meest eenvoudige voorwerpen.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 73.