kunstbus
Dit artikel is 27-12-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Giovanni Antonio Boltraffio

Giovanni Antonio Boltraffio (ook Beltraffio)

Italiaanse schilder, geboren 1466/67 in Milaan - overleden 15 juni 1516 aldaar.

Het werk van deze schilder uit de hoog-renaissance leunt sterk tegen de stijl van Leonardo da Vinci aan, die hem in zijn notities ook herhaaldelijk vermeldt en met wie hij vertrouwelijke betrekkingen schijnt te hebben onderhouden. Hierdoor wordt het toeschrijven van een werk waarvan de maker niet vaststaat aan een van beiden bemoeilijkt. Zowel in zijn altaarstukken (Pala cascio (1500), Louvre), als in de behandeling van zijn portretten (Clarisse Pusteria, Milaan), wordt men herinnerd aan de composities van de meester.

Biografie
Over zijn opleiding is niets met zekerheid bekend, maar zijn werk vertoont de invloed van Bergognone (Ambrogio da Fossano), Bramantino (Bartolomeo Suardi) en Andrea Solario.

Toen Boltraffio zijn intrek nam in het Milanese atelier, dat de Sforza's ter beschikking hadden gesteld van deze Florentijn, was hij direct bereid om lessen te nemen bij Leonardo da Vinci, waar hij ook lange tijd heeft gewerkt. Naar het schijnt stond hij op 24-jarige leeftijd nog steeds als assistent vermeld in de atelierregisters van de meester.

Ofschoon veel van zijn werken - net als dat van een andere leerling van Leonardo: Bernardino Luini - erg verwant zijn aan Leonardo's werk, ontwikkelde Boltraffio zeker ook een eigen stijl. Aan zijn contacten met de pre-leonardeske kunst uit Lombardije, die rijk is aan Vlaamse invloeden, heeft hij een koloriet overgehouden dat verleidelijk en compact is, en stralend als glimmend email, waardoor hij in zijn schilderijen het karakter benadert van dat van de kostbare materie van de miniatuur.

Rond 1498 begon Boltraffio zijn eigen werkplaats, waar hij altaarstukken, portretten en devotieprenten vervaardigde.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.