kunstbus
Dit artikel is 17-03-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Giovanni d'Alamagna

Giovanni d'Alemagna

Italiaans schilder uit de vroeg-renaissance, (geboren ? - overleden 9 juli 1450 te Padua).

Giovanni d'Alamagna had een voorliefde voor ornamentele details, hetgeen wijst naar de vormentaal van de Keulse schilderschool; Giovanni was, zoals zijn naam aangaf, van Duitse afkomst. Waar en wanneer hij is geboren weet men niet met zekerheid.

Biografie
Vanaf 1443 is Giovanni d'Alemagna, ook Zuane da Murano of Johannes Alamanus, aantoonbaar aanwezig in Venetiƫ. Hij stichtte daar met zijn zwager Antonio Vivarini, met wie hij al zijn bewaard gebleven werk heeft gemaakt, de schilderschool van Murano.

1443 San Tarasio kapel in de San Zaccaria: Drie altaarstukken in late gotische stijl van Antonio Vivarini en zijn zwager Giovanni d'Alemagna: het Polittico di Santa Sabina, het Politicco del Corpo di Christo en het Politicco della Vergine.

Zijn werk blijft sterk gebonden aan de gotiek, wat ook duidelijk tot uiting komt in het drieluik met Maria en de vier Kerkvaders uit 1446 (Venetiƫ, Accademia).

In 1448 verplaatsten hij en zijn compagnon hun atelier naar Padua waar zij samen met Andrea Mantegna en Niccolo Pizzolo begonnen met de beschildering van de Cappella Ovetari in de Eremitari-kerk.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 63.