kunstbus
Dit artikel is 03-01-2009 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Giulio Bonasone

Italiaanse schilder, etser en kopergraveur uit de hoog-renaissance, geboren ca. 1488/1510 in Bologna - overleden na 1574, vermoedelijk in Rome.

Giulio di Antonio Bonasone (ook Jiulio, Julius, Giolio, Bonasoni, Buonasona) leefde en werkte in de jaren 1531-74 aantoonbaar in Rome en Bologna.

Leerling van Giovanni Jacopo Caraglio, Marcantonio Raimondi en Lorenzo Sabatini.
Bonasone is waarschijnlijk een leerling van Lorenzo Sabbatini geweest alhoewel dit vandaag de dag niet meer met zekerheid aan de hand van schilderijen vast te stellen is. Om het etsen onder de knie te krijgen was hij mogelijk leerling van Marcantonio Raimondi, die in 1527,na de 'Sacco di Roma', naar Bologna vluchtte. Te oordelen naar zijn stijl was hij misschien ook een leerling van Gian Jacopo Caraglio.

Terwijl er van zijn schilderstukken niet één meer over schijnt, bezitten wij een groot aantal kopergravures van zijn hand. Giulio di Antonio Bonasone leerde de graveerkunst van Lorenzo Sabbatini. Ook de Romeinse graveur Marcantonio Raimondi moet een belangrijk voorbeeld voor hem geweest zijn.

Er zijn zo'n 400 prenten van Bonasone bekend. Voor een deel zijn het reproducties van andere kunstwerken, voor een deel prenten naar origineel ontwerp. Zo maakte Bonasone gravures naar werken van de schilder Parmigianino, Giulio Romano, Primaticcio en Titiaan. Tijdens een verblijf in Rome maakte hij ook prenten naar schilderijen van Michelangelo en Rafaël. Bonasone combineerde vaak twee technieken, ets en gravure, in één prent. Van zijn zelfstandige werk is vooral het 'Portret van Michelangelo' bekend, dat voorkomt in het in 1533 in Rome gepubliceerde 'Vita di Michelangelo' door A. Cordoni.

Liefde, 1545, Inkt op papier/Ets en gravure, 28 x 39,7 cm, Rijksmuseum Amsterdam
De liefdesgod Amor rijdt op een strijdwagen door de wolken. Hij schiet zijn pijlen af op de naakte liefdesparen beneden hem. Het is de Triomf van de Liefde. De Italiaanse kunstenaar Giulio Bonasone, die deze prent in 1545 ontwierp, baseerde zich op een reeks gedichten van de Italiaanse schrijver Petrarca, de Triomfen.
Bijzonder is, dat de wagen van de liefdesgod getrokken wordt door eenhoorns. De eenhoorn, een legendarisch schuw dier, is gewoonlijk een symbool voor de kuisheid. De eenhoorns voor Amors wagen lijken dan ook niet erg toepasselijk. Wellicht verwijzen ze naar een hogere liefde, de liefde voor God. De pijlen van Amor moeten dan de minnekozende paren aanzetten tot de goddelijke liefde. Meestal wordt de Triomf van de Liefde in de Italiaanse kunst iets luchtiger uitgebeeld, zoals in de prent van de Meester met de Dobbelsteen. - (www.rijksmuseum.nl)


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 749.