kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Giuseppe Gabellone

Giuseppe Gabellone maakt monumentale beelden. Het maken neemt zeer veel tijd in beslag, zijn productie is daardoor laag. Dit hangt samen met de arbeidsintensieve technieken en materialen die hij kiest, bijvoorbeeld gevlochten stro en raffia of gegoten ijzer. Het bijzondere aan Guiseppe's werkwijze is dat hij de meeste beelden vervolgens vernietigd. Dit is niet omdat hij er ontevreden over is, maar omdat ze gemaakt worden om er een foto van te maken.

Bij elk werk stelt Guiseppe de vraag: wordt het een foto of een 3D beeld?
Het antwoord hangt af van het werk zelf. Guiseppe maakt onderscheid tussen 'sculpturen' en 'dubbele sculpturen'. Dubbele sculpturen zijn beelden die je van verschillende standpunten moet kunnen bekijken. Vaak zijn dit beelden waarin een draai-, trap-, of vouw-element zit.
Sculpturen hoef je maar van één standpunt te bekijken. Dit zijn de werken die uiteindelijk een foto worden. De foto wordt gemaakt vanuit het meest ideale standpunt. Het 'originele beeld' wordt vernietigd. De foto wordt het origineel. Op deze manier dwingt Guiseppe jou, de kijker, het werk vanuit dit ene (ideale) standpunt te bekijken.
Om de impact van de monumentale sculpturen zo veel mogelijk recht te doen, maakt hij gebruik van de technieken van industriële fotografie: haarscherp, foutloos gefotografeerd en afgedrukt. Van elk beeld wordt maar één foto bewaard, zodat ze, net als het origineele beeld, uniek zijn.

Een heel vreemd effect van deze vorm van werken zie je in catalogi (of websites) waarin foto's staan van zijn beelden. Het onderscheid tussen een gefotografeerd 3D beeld en een afdruk van een foto van een beeld valt helemaal weg. Je moet in het bijschrift ontdekken waarmee je van doen hebt.
Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 317.