kunstbus
Dit artikel is 18-01-2016 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Goya1815 zelfportret

Spaanse kunstschilder en graveur, geboren 30 maart 1746 te Fuendetodos, in de provincie Zaragoza, Aragón - overleden 16 april 1828 in Bordeaux.

Francisco José De La Goya y Lucientes wordt in een klein plaatsje nabij Zaragoza geboren op 30 maart 1746. Zijn vader is schilder en maakte altaarstukken. Zijn moeder is een telg uit een vooraanstaande Spaanse familie. Over Goya's jeugd is weinig bekend. Als Goya zijn 14de verjaardag heeft gevierd zal hij in de leer gaan bij een vrij onbekende schilder José Luzan. Na vier jaar vertrekt goya naar Madrid waar hij een prijs hoopt te winnen op de Academie. Goya wint geen prijs maar maakt wel kennis met Francisco Bayeu, een hofschilder. In 1799 zal ook Goya zich gaan bemoeien met het Spaanse hofleven als hij daar als eerste schilder aangenomen wordt.
In de winter van 1792 wordt Goya ernstig ziek en houdt hier een blijvende doofheid aan over. Dit kan gezien worden als een keerpunt in het leven van de kunstenaar. Vanaf dit moment zal het werk van Goya pessimistisch en donker zijn.

Leerling schilderde De Kolos van Goya
Het beroemde schilderij "De Kolos", dat tot nu toe als een meesterwerk van Francisco Goya (1746-1828) gold, werd door een leerling geschilderd. Dat heeft het Madrileense museum Prado maandag 26 januari 2009 bekendgemaakt op zijn website.
Een team experts heeft nu definitief vastgesteld dat leerling Asensio Juliá het werk geschilderd heeft in 1808. Het schilderij verschilt van andere werken van Goya. Zo zijn de schildertechniek, licht en kleuren van mindere kwaliteit dan andere Goya's. Ook staan de initialen AJ op het schilderij dat ook wel de Paniek genoemd wordt.
Vorig jaar kwam het team experts van Prado al tot deze conclusie. Het museum besloot echter om een onafhankelijk team nogmaals naar het kunstwerk te laten kijken.
Een analyse onder de juiste belichting maakt de beperkingen van de techniek, het licht en de kleur duidelijk, volgens de studie. Daarnaast komt de lichaamsbouw van de reus niet overeen met de menselijke figuren die Goya elders schilderde. "De Kolos" ontstond tussen 1808 en 1812, en toont een reus die van achter een berglandschap verschijnt, waarop mensen en dieren in wilde paniek proberen te vluchten. De reus symboliseert de verschrikkingen van de oorlog. Sinds 1931 hangt het werk in het Prado in Madrid. Daar werd het een van de meest bewonderde schilderijen. Toch werden al lang vraagtekens geplaatst bij het naambordje naast het schilderij.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 33.