kunstbus
Dit artikel is 31-03-2011 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Graham Sutherland

Engels schilder, geboren 24 augustus 1903 te Londen, gestorven 17 februari 1980 te Londen.

Graham Sutherland was een schilder, tekenaar en grafisch kunstenaar, gespecialiseerd in portretten, stillevens en fantastische, sombere landschappen, waarin hij probeerde de wreedheid van de natuur en de duistere krachten achter de schoonheid af te beelden. Hij was eveneens ontwerper van glas in lood en textiele vormgever. Zijn eerste etsen en gravures werden beïnvloed door Samuel Palmer en Paul Nash en droegen bij aan de Engelse Neo-Romantische beweging van de jaren '30 - '40. In de jaren '50 werd hij beroemd om zijn portretten van onder meer Lord Beaverbrook en Winston Churchill.

Biografie
Graham Sutherland wordt geboren in Streatham, Londen en wordt opgeleid aan Epsom College in Surrey en vervolgens aan de Universiteit van Londen. Hij werkt als ingenieur bij de Midland Railway Works in Derby.

Van 1920-1925 studeert Sutherland grafische kunsten aan het Goldsmiths' College School of Art in Londen, waar hij zich specialiseert in graveren en etsen. Daarna werkt hij als boekillustrator en afficheontwerper. In de jaren '20 wijdt hij zich aan de grafiek en creëert romantische landschappen.

Invloeden die Sutherland in zijn vroege werk vormden waren William Blake, Samuel Palmer, de late Turner, Paul Nash en Henry Moore. Hij heeft zijn eerste en tweede tentoonstelling van tekeningen en gravures in de XXI Gallery in Londen in 1925 en 1928.

Van 1926-36 is hij lid van de Koninklijke Vereniging van Schilders-Etsers en Graveurs. Vanaf december 1926 doceert hij graveren aan de Chelsea School of Art in Londen en van 1935 tot juli 1940 compositie en boekillustratie.

Hij exposeert aan de N.E.A.C. 1929-33 en met de London Group vanaf 1932 (lid 1936-7). Wanneer in 1930 de markt voor prenten instort begint hij te experimenteren met olieverf en vanaf 1934, na zijn eerste bezoek aan Pembrokeshire besluit hij schilder te worden. Tijdens deze moeilijke overgangsperiode onderhoudt hij zichzelf deels door het ontwerpen van posters, porselein, glas- en andere vormen van toegepaste kunst.
Onder invloed van het Surrealisme creëert Sutherland spookachtige, semi-abstracte landschappen en in 1936 neemt hij deel aan de Internationale Surrealistische Tentoonstelling in Londen.
In 1938 heeft hij zijn eerste solotentoonstelling van olieverfschilderijen in de Paul Rosenberg en Helft Gallery, met hoofdzakelijk werken van landschappen uit Wales.

Van 1941-45 werkt Sutherland als officieel legerschilder, waarbij hij de gevolgen van bombardementen op Londen en andere steden vastlegd evenals het werk in mijnen en gieterijen.

In 1944 krijgt hij de opdracht voor een Kruisiging of Crucifixion voor de Kathedraal van Northampton. Na de oorlog in 1946 heeft Sutherland zijn eerste expositie in New York In de Buchholz Gallery en in datzelfde jaar voltooit hij zijn Crucifixion. Hiermee begint hij aan een reeks religieuze schilderijen.

In 1946-47 is hij gastdocent schilderen aan Goldsmiths' College.

In 1947 verblijft hij aan de Côte d'Azur en schildert landschappen. Sindsdien verblijft hij elk jaar verscheidene maanden aan de Franse Rivièra om te werken.

Van 1948-54 is hij curator van de Tate Gallery.

In 1949 schildert Sutherland het portret van Somerset Maugham, de eerste in een serie beroemde portretten waaronder die van Edward Sackville-West, Helena Rubinstein, Lord Clark, Lord Beaverbrook, Sir Winston Churchill, Adenauer en anderen. Sutherland was niet bepaald de vriendelijkste portretschilder in zijn soort, met flatteuze portretten hield hij zich niet bezig. Zijn portet van Churchill, voor diens 80ste verjaardag, veroorzaakte een sensatie bij zijn vertoning in 1954 en werd twee jaar later vernietigd door Churchill's vrouw.

Tussen 1954 en 1957 voltooit hij de ontwerpen voor het wandtapijt voor de Kathedraal van Coventry Christ in Glory in the Tetramorph, welke in 1962 wordt geïnstalleerd. Voorts ontwerpt hij posters, keramiek, boekillustraties en balletkostuums en het decor voor The Wanderer in 1940.

In 1951 heeft Sutherland een retrospectief in de I.C.A., in 1952 vertegenwoordigd hij Groot Brittannië op de Biënnale van Venetië,en exposeert hij in het Musée d'Art Moderne in Parijs, in 1953 in de Tate Gallery en in 1955 neemt hij deel aan de Biënnale van São Paolo in Brazilië. In 1955, 1959 en 1964 neemt hij deel aan respectievelijk Documenta 1,2 en 3 te Kassel.

In 1955 koopt Sutherland met zijn vrouw Kathleen een modieus modernistisch huis vlakbij Nice. Na het verlaten van Groot Brittannië verliest zijn werk iets van zijn oorspronkelijke scherpte. In 1967 echter bezoekt hij voor het eerst in jaren weer Pembrokeshire, samen met een Italiaanse filmploeg die een film over hem aan het maken is. Deze terugkeer naar het landschap van Wales inspireert hem en ontsteekt een tweede bloei van zijn creatieve krachten.

In 1960 wordt hem de Order of Merit toegekend en in 1972 wordt hij fellow van de American Academy of Arts and Letters.

Op 17 februari 1980 sterft Graham Sutherland te Londen. In 1982 heeft hij een retrospectieve tentoonstelling in Tate Gallery in Londen, in Frankrijk in 1998 en in de Dulwich Gallery in Londen in 2005.

websites:
. Tate
. Spaightwood Galleries

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.