kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Gregor Schneider

Gregor Schneider (1969)

Duitse fotograaf, beeldhouwer, installatiekunstenaar, geboren te Rheydt, werkt in Mönchengladbach,

1985 Haus UR
In Duitsland bouwt en verbouwt Gregor Schneider zijn spraakmakende huis 'Ur', een desoriënterende, ruimtelijke puzzel waarvan hij fragmenten reconstrueert in tentoonstellingen. Door een bewust vervreemdende 'verstrengeling' van de kamers ontstond een fysische en visuele desoriëntatie die de grenzen tussen realiteit, kunst en architectuur in elkaar lieten overgaan. Gregor Schneider presenteert in tentoonstellingen zowel foto's als een film over de onophoudelijke transformatie van zijn eigen huis, waar zich tijd en ruimte blijken op te heffen.

Gregor Schneider woont samen met de kunstenaar Hannelore Reuen samen in 'Totes Haus ur', een huis dat bestaat uit geheime kamers en wat ogenschijnlijk een labyrint is voor de bezoeker. Kamers die loden vloeren hebben, geluidsdicht zijn en waarin je helemaal gek zou worden als je er in opgesloten zat. Kamers gecreeërd door Gregor, een man die nooit antwoord geeft op de vragen die je hem stelt. Kamers met een macaber interieur, afkomstig van Hannelore. Kamers met (niet echte) lijken. Lijken die stiekem bedacht zijn door Gregor, want Hannelore is een verzinsel van Gregor. Hannelore bestaat niet. Gregor is een kunstenaar die een fantasie nodig heeft om de leegte van zijn kamers op te vullen.

2001 Biennale Venetie - fotografie en beelden gelauwerd met de Gouden Leeuw,
Gregor Schneider bouwde in het Duitse paviljoen een labyrint van smalle gangen, kamers en kruip-door-sluip-door plekken.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 63.