kunstbus
Dit artikel is 18-01-2016 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

grotesken

Het woord 'grotesken' komt van het Italiaanse 'grotteschi', dat 'grotschilderingen' betekent.

Grotesken - in de 1ste eeuw na Chr. bedacht, in de 14de eeuw herontdekt - waren eeuwenlang de meest populaire versieringen.

Rond 1500 werden in Italiƫ bij opgravingen villa's uit de Romeinse tijd ontdekt. Deze villa's waren in de loop van de tijd grotendeels bedolven geraakt onder puin en huisvuil van latere generaties. Daardoor leken het onderaardse ruimtes. De muren van de villa's waren beschilderd met dieren, fantasiefiguren, zuiltjes en vazen, speels met elkaar verbonden door wijnranken en slingers. Deze decoraties werden 'grotteschi' genoemd, naar hun vindplaats onder de grond.

In de Renaissance bestond er, bij kunstenaars en opdrachtgevers, een grote behoefte aan nieuwe vormen en ornamenten. Er werd gezocht naar een nieuwe vormentaal, gebaseerd op de klassieke oudheid. De vondst van de grotesken kwam dus precies op het juiste moment. Grotesken vormden een bron van inspiratie voor kunstenaars. Er werden allerlei variaties op bedacht, die in heel Europa verspreid werden door middel van ornamentprenten. Grotesken vormden de basis voor de meeste versieringen in de 16de eeuw en ze bleven populair tot ver in de 19de eeuw. Ze zijn te vinden op meubels, wandtapijten en allerlei gebruiksvoorwerpen.

Opvallend is de invloed van de grotesken op Rafaƫl geweest. Deze schilder versierde de stanzen in het Vaticaan met aan de grotten ontleende motieven. Ook in de boekdrukkunst werden grotesken, men spreekt dan ook wel van rolwerk, veel gebruikt als versiering en omlijsting.

De uitdrukking "grotesk" dankt de Nederlandse taal aan de uit de proporties getrokken figuurtjes in de schilderingen. Deze missen vaak de benen, hebben drie borsten of zijn anderszins mismaakt of verwrongen.

Websites: www.cultuurwijzer.nl, http://nl.wikipedia.org/wiki/Grotesken, www.rijksmuseum.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.