kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Guercino

Il Guercino (1591-1666)

Italiaans schilder uit de barok, leerling van Ludovico Carracci.

Giovanni Francesco Barbieri, bekend geworden onder zijn bijnaam 'il Guercino' (de schele), is een van de belangrijkste Italiaanse schilders uit de barok. Door de grote dramatiek en de vlotte, schetsmatige uitvoering worden vooral zijn tekeningen vaak vergeleken met die van Rembrandt.

Guercino was een produktief kunstenaar, die op virtuoze wijze de Venetiaanse kleuren en het sfumato van Correggio wist te verwerken tot een heel eigen stijl.

De barokschilderkunst in Italië
Aan het begin van de barokke schilderkunst staan twee Italiaanse kunstenaars, Michelangelo Merisi da Caravaggio (1573-1610) en Annibale Carraci (1560-1609). Zij legden de grondslag voor de twee hoofdrichtingen in de Italiaanse barok, de klassieke en de meer dynamische. In de laatste speelde het licht/donker effect nadrukkelijk een rol.

Twee schilders van de volgende generatie, Guercino (1591-1666) en Pietro da Cortona (1596-1669), waren meesters in een voor de barok kenmerkende techniek: het illusionisme. Hierbij werd zo geschilderd dat de kijker dacht dat hij het gebeuren echt bijwoonde.

levensloop
Guercio werd geboren (Gedoopt 8-2-1591) in Cento, een klein stadje in de nabije omgeving van Bologna. Hij stierf 22-12-1666 in Bologna.

Na een leertijd bij Paolo Zagnoni werd Guercino, zo genoemd omdat zijn echteroog scheel was, zeer sterk door de werken van Ludovico Carracci en de caravaggist Bartolomeo Schedoni beinvloed. De werken uit zijn vroege periode kenmerken zich echter door een volstrekt eigen zachte en warme licht- en schaduwnuancering.

Een in 1618 ondernomen reis naar Venetie bracht Guercino in contact met Palma il Vecchio. Een in donkere toon gehouden pathetische voorstelling van het landschap en slechts enkele dramatisch belichte figuren kenmerken de werken uit de tijd daarna. Deze dramatisering van het gebeuren door licht- en schaduweffecten en de spanning die de opbouw va de compositie bezit, worden in de volgende jaren nog versterkt.

In 1621 ging de kunstenaar op verzoek van paus Gregorius XV naar Rome, waar hij tot diens dood vele opdrachten uitvoerde.

Tussen 1621 en 1623 schilderde hij in Rome de plafond-fresco van Casino Ludovisi, zijn Begrafenis van St. Petronilla (Capitool Mus., Rome ) en de boetvaardige Magdalena met twee engelen (1622 Pinacoteca Vaticana). De invloed van Annibale Carracci zie je bij Guercino terug in zijn plafonddecoraties in de Villa Ludovisi in Rome (1621-23). In de schilderijen spreekt duidelijk de nieuwe tendens naar een lineaire schildertrant en naar een reële uitwerking van de afzonderlijke vormen door het licht.

De classicistische tendensen bewogen hem ertoe om zijn stijl te veranderen waarmee hij de dramatische intensiteit van zijn vroege werk niet meer zou bereiken.

Vanaf 1623 woonde Guercino weer in Cento, waar hij de in Rome gevonden stijl tot perfectie bracht. Ook het tekenwerk van Guercino komt een belangrijke plaats toe.

Nam na Guido Reni's dood (1642) diens atelier over.

Kunstenaars beinvloed door Guercino zijn: Pier Francesco Mola, Francesco Bartolozzi,

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.