kunstbus
Dit artikel is 18-03-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Guido ReniItaliaanse kunstschilder en graveur, geboren 4 november 1575 in Calvenzano Bologna - overleden 18 augustus 1642 aldaar.

Guido Reni bracht de grootste tijd van zijn leven door Bologna, alwaar hij toonaangevend meester van de barokschilderkunst was. Naast fresco's schilderde hij enkele portretten, vooral altaarstukken en mythologische voorstellingen. Het werk van Guido Reni valt op door het subtiele kleurgebruik en de gracieuze compositie.

Biografie
Als kind was hij regelmatig te vinden in de studio van de Vlaamse schilder Denis Calvaert.
Rond 1595 was hij voor een korte periode leerling bij Lodovico Carracci.

In 1598 kreeg hij van de Italiaanse overheid opdracht om voor de façade van Palazzo Pubblico decoratieve fresco's uit te voeren.

Net na 1600 begon hij aan zijn eerste van vele reizen naar Rome. Tot ongeveer 1614 was dat het werkcentrum voor hem. In die periode was ook Caravaggio daar aan het werk. En zo werden de twee een soort rivalen van elkaar en beïnvloedden elkaar. Dit is onder meer te zien in de Kruisiging van St. Petrus (Vaticaan) van Caravaggio.

Rond 1608/09 werkte Reni aan fresco's in de kerk van San Gregorio Magno in Rome. Daar toonde hij in het werk God de Vader boven een samenscholing van Engelen volgens vele kenners de eerste maal zijn grandeur in stijl en tonaliteit die voor zijn latere werk, zoals het Aurora fresco uit 1613 in het Rospigliosi Paleis in Rome, kenmerkend zouden zijn.

In de kathedraal in Ravenna begon hij in 1620 met de fresco's en met het altaarstuk Israëlieten. Daarna keerde hij terug naar zijn geboortestad Bologna, waar hij niet veel later zijn eigen academie vestigde.

Naast portretschilderijen maakte hij ook portretgravures van andere kunstenaars en ook van zichzelf.

Opvallend is dat Reni - ondanks zijn door de kenners omschreven voluptueuze sentimentaliteit - in tegenstelling tot zijn Bolognese tijdgenoten zeer lang hoog in aanzien stond, met name tijdens de 17e en 18e eeuw. Nu nog hangen veel schilderijen van zijn hand in diverse Europese musea, waaronder het schilderij Atalanta en Hippomenes in het Prado, Ecce Homo (in Londen en het Louvre) en Mater Dolorosa (Rome en Berlijn).


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Guido_Reni.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.