kunstbus
Dit artikel is 18-01-2016 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Günther Förg

Günther Förg (1952)

Duitse abstracte kunstenaar. Geboren in Füssen, Duitsland. Woont en werkt in Areuse, Zwitserland.

1973-79 studie aan de Akademie der Bildenden Künste in München.

Günther Förg fotografeert, maakt grafiek, ruimtelijk werk, aquarelleert, en schildert en tekent op ondergronden als hout, koper, papier, linnen en lood.

installaties
Aanvankelijk schilderde Günther Förg monochromen, maar vanaf de jaren tachtig raakt hij bekend met installatieachtige tentoonstellingen van assemblages waarin reusachtige, zwaar ingelijste foto's gecombineerd worden met monochrome wandschilderingen. Deze werden samengesteld uit smalle, horizontale platen aluminium, waarop hij kleurvlakken schilderde en foto's aanbracht. Deze assemblages hing hij zo op dat er een ruimtelijke compositie onstond. In de installaties streeft hij naar een evenwicht tussen figuratie (de foto's) en abstractie (de wandschilderingen), waarbij tevens de ramen en deuropeningen van de expositieruimte betrokken worden. De autonomie van het werk van Günther Förg ligt besloten in het feit dat hij werkt volgens een compositorisch stramien waarbinnen ieder afzonderlijk werk zijn unieke karakter behoudt, al is het nog zo gelijkend aan een ander. Förg gebruikt de verf vooral transparant. Zij staat totaal in functie van een groter kleurgroeikracht. Van belang is hoe zij tot in alle uithoeken van de eenvoudige, meestal geometrische compositie, is gebruikt en aangebracht. De composities hebben een open structuur; het wit van het doek zorgt voor openingen en ruimtelijkheid.

fotografie
In zijn foto's toont hij een voorkeur voor de strenge architectuur uit de eerste helft van deze eeuw. In de jaren tachtig maakte hij foto's van Italiaanse fascistische architectuur. Deze wisselt hij af met foto's van ramen en trappenhuizen, waarvan een sterke dieptewerking uitgaat, en meer dan levensgrote portretten van vrienden en bekenden. Ook in de grote foto's van vrienden en architectuuronderdelen speelt het ruimtelijke element een belangrijke rol, net als de kleur en het licht. .

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.