kunstbus
Dit artikel is 18-01-2016 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Gunther von Hagens

Oost-Duitse, in Polen geboren, medicus en patholoog-anatoom. (Gunther von Hagens heeft een boete van 144.000 euro moeten betalen wegens het onterecht gebruiken van de titel 'Professor'. Zelf blijft hij volhouden dat hij in 1996 door de Universiteit van Dalien is benoemd tot professor.)

De Duitse anatoom ontwikkelde tussen 1977 en 1978 de zogenaamde plastinatiemethode, waarbij hij de weke delen in het lichaam vervangt door kunststof. Daardoor blijft het lichaam voor onbeperkte tijd goed geconserveerd. Een tijdrovend werkje, want het prepareren van een lichaam volgens de nieuwe plastinatiemethode duurt maar liefst 1000 tot 1500 uur.

Gunther von Hagens transformeert menselijke lichamen in kunststoffen objecten; 'plastinaten', tot in de kleinste details ontleed, om inzicht te bieden in het functioneren van het zenuwstelsel, de bloedvaten, gewrichten en organen.

Expositie Körperwelten
Voor anatomische studenten vormen de plastinaten fantastisch lesmateriaal. Maar de 'lijkschouwing' blijft niet beperkt tot collegezalen en operatiekamers. In 1997 richtte Von Hagens voor het eerst een volledige tentoonstelling in met zijn geprepareerde lichamen. Voor het eerst krijgt ook de medisch ge√Įnteresseerde leek, anders dan door tekeningen en modellen, driedimensionaal inzicht in het eigen lichaam. Meer dan 200 plastinaten van Von Hagens, waaronder twintig van complete, maar gedemonteerde lichamen, trokken al miljoenen bezoekers op tentoonstellingen in Japan, Oostenrijk, Zwitserland en Duitsland.

Websites: www.koerperspender.de, studentensvj1.fcj.hvu.nl, www.delta.tudelft.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.