kunstbus

Twitter: Tweet Follow Tweet naar over
Facebook:

Gust Romijn

Gust Romijn (1922)

Nederlandse beeldhouwer, graficus, monumentaal kunstenaar (mozaïek), schilder van figuratief en non-figuratief werk.

Sculpteur met sterke invloeden in zijn werk van o.a. Cobra, abstract expressionisme en andere naoorlogse tendensen.

Gust Romyn, Gustavus Adrianus Maria Romijn, 3 oktober 1922 geboren in Noordwijkerhout,

"Staal hoort bij mij. Ik heb de meeste affiniteit met metalen. Ik begin altijd met een metaal. Het is een goed materiaal om constructies mee te bouwen."

Na een langdurig verblijf in New York is de barokke beweeglijkheid uit de jaren vijftig ingeruild voor een eenvoudige en heldere vormentaal. Beelden in strakke en eenvoudige vormen, verchroomd of in heldere kleuren geschilderd. Minimal art en colourfieldpainting hebben indruk gemaakt en worden op eigen wijze verwerkt in zijn beelden.

Venstergroep
Gust Romijn behoorde samen met Wally Elenbaas, Den Dikkenboer, Louis van Roode en Piet Rovers tot de legendarische 'Venster-groep'. Dit kunstenaarsgezelschap vertegenwoordigde in de jarig Vijftig een nieuwe stroming binnen de grafiekkunst. Met hun kleurgebruik vielen ze op tussen de vele generaties grafici die zich tot dan toe hadden beperkt tot zwart/wit Grafiek.

jaren 1980 afdelingsdocent Monumentaal op de Rotterdamse Kunst-academie.
Als autoritaire alleenheerser wist Gust Romijn altijd tot discussie te prikkelen; hij wilde wel altijd het laatste woord hebben. Door zijn heldere manier van denken en formuleren viel hem dit niet moeilijk. Door deze houding was hij echter zeker niet bij iedereen geliefd, menigeen verliet de academie door zijn kritische oordeel. Toen hij in de jaren tachtig de academie verliet om de VUT in te gaan zakte de afdeling beeldhouwen(die landelijk een heel goede naam had) behoorlijk in. Zelf wilde Romijn zich meer aan zijn eigen kunst gaan wijden.

Gust Romijn ging na vele omzwervingen in 1982 op Schouwen wonen.

En toen waren er wiskundige objecten te zien in het Zeeuwse landschap.

Gust Romijn heeft een uitgebreid oeuvre opgebouwd dat fundamentele nieuwsgierigheid ademt. Een belangrijke drijfveer is het doorbreken van gevestigde structuren in de kunst en de eigentijdse kunst een plaats te geven die ze naar zijn mening behoort te hebben. Gust Romijn is een gedreven kunstenaar die meer gezocht dan gevonden heeft. Zijn oeuvre past feilloos bij de moderne kunst van de laatste vijftig jaar maar drukt daar zelden een stempel op.

2002 Gust Romijn - beeldend kunstenaar - een ruimtelijk avontuur
een uitgebreid overzicht van 60 jaar kunstenaarschap
Auteur: Drs. Hein van Haaren
Uitgever: Stichting De Bovenkamer, Dreischor
Paperback, Ingenaaid, 192 pagina's, 22,5 x 29 cm.
Najaar 2002, ISBN 9080728616
Beschrijving: "Een ruimtelijk avontuur", oeuvre-catalogus van Gust Romijn - beeldend kunstenaar.

levenslange gedrevenheid
Wanneer hij de tachtig is gepasseerd is hij nog steeds actief als kunstenaar. In het boek Gust Romijn kan je de ontwikkeling van de kunstenaar zien. Het werk van Romijn is veelzijdig. Veelzijdig in technieken, veelzijdig in de aard der kunstwerken en veelzijdig in de bestemming ervan. Vele stromingen van de vorige eeuw beïnvloedden zijn werk; abstract expressionisme, minimal art, popart en constructivisme. Nog steeds zit deze kunstenaar niet stil, zelfs zijn meest recente schilderijen en projecten bezitten zeggingskracht. Begerenswaardig zo'n levenslange gedrevenheid.

watersnoodmonument Ouwerkerk
In Ouwerkerk staat een watersnoodmonument gemaakt door Gust Romijn. De bevolking van Schouwen Duiveland kreeg de mogelijkheid een tekst te bedenken voor op het monument. De selectiecommissie heeft gekozen voor de inzending van Angeline van Asten : 'Het water, de storm, de stilte..'.
Romijn maakte het ontwerp in 1983 dat lang alleen op schaalmodel bestond.


Pageviews vandaag: 1739.