kunstbus
Dit artikel is 23-01-2010 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Gustave Singier

Frans schilder, lithograaf, etser en designer van Belgische afkomst, geboren Warneton, België 1909, gestorven Parijs 1984.

Biografie
Gustave Singier bracht zijn jeugd door in het door Duitsland bezette België.
In 1919 verhuist hij naar Parijs en vanaf zijn veertiende jaar begint Singier te schilderen. Hij studeert 3 jaar aan de École Boulle. Hij schildert veel naar de natuur en maakt kopieën van oude meesters. Daarna werkt hij tot 1936 als interieurarchitect en meubeldesigner, installaties van winkels en appartementen. Tegelijkertijd ontwerpt en schildert hij.

Na zijn kennismaking met de schilder Charles Walch in 1936 gaat Singier abstract schilderen. Vanaf dat jaar neemt hij deel aan talrijke Parijse Salons: Salon des Independants, Salon d'Automne, Salon des Tuileries, etc. en exposeert in commerciële galeries.

Singier raakt bevriend met Alfred Manessier en Jean Le Moal, wiens onderzoek past bij zijn eigen geest. De vereenvoudigde abstracte vormen en de warme gloeiende kleuren van Singier zijn duidelijk verwant aan de schilderkunst van Manessier.

In 1941 sluit hij zich aan bij een groep jonge kunstenaars, die hun werk tentoonstellen op de expositie 'Vingt Peintres de tradition française' (twintig kunstenaars van de Franse traditie) in de Braun Galerie.

In 1943 is Gustave Singier een van de oprichters van de Salon de Mai, samen met de kunstcriticus Gaston Diehl en de schilders, beeldhouwers en graveurs Henri-Georges Adam, Emmanuel Auricoste, Lucien Coutaud, Robert Couturier, Jacques Despierre (die voorstelde de salon te vernoemen naar de maand waarin de eerste vergaderingen werden gehouden), Marcel Gili, Léon Gischia, Francis Gruber, Jean Le Moal, Alfred Manessier, André Marchand, Edouard Pignon, Claude Venard en Roger Vieillard.

Net als andere schilders van zijn generatie, ontdekt Singier, Kandinsky, Klee en Mondriaan; deze nieuwe weg is de bepalende factor in zijn bevrijding van de beeldende vorm. Zijn werk scheidt zich van dat van Manessier wanneer hij zijn eigen persoonlijke kwaliteiten vindt.

In 1946 heeft hij een gezamenlijke tentoonstelling met Le Moal en Manessier in galerie Drouin in Parijs. Singier maakt zijn eerste tapijtontwerpen. Hij is in 1947 genaturaliseerd tot Fransman.

In 1949 heeft hij zijn eerste solotentoonstelling in Galerie Billiet-Caputo in Parijs.

Van 1951-54 doceert Singier aan de Académie Ranson. In 1955 en 1959 neemt Singier deel aan Documenta 1 en 2 te Kassel.

In 1957 heeft hij een solotentoonstelling in de Kestner-Gesellschaft te Hannover.

Singier ontwerpt tapijten en gebrandschilderd glas, maakt muurschilderingen, mozaïeken, gravures, lithografieën, illustraties, evenals decors en kostuums voor het theater, waaronder L'Heureux Stratagème van Marivaux en Antigone van Sophocles, beide in 1960 voor het Théatre National Populaire.

Van 1967 tot 1978 doceert Singier aan de École Nationale des Beaux Arts te Parijs.

In 1973 heeft hij een solotentoonstelling in het Musée des Beaux Arts in Caen.

In 1984 sterft Gustave Singier in Parijs. In 1992 heeft hij een overzichtstentoonstelling in het Centre Norroit te Arras.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 34.