kunstbus
Dit artikel is 18-01-2016 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Haagse Stijl

Beter bekend staand als de (Nieuwe) Haagse School,

Nieuwe Haagse School
Tijdens het Interbellum manifesteert zich in Den Haag een luxueuze en moderne ontwerptrant die al in die tijd als een typisch Haagse Stijl werd gezien. Haagse School is een variant op de Art Deco. De stijl is herkenbaar aan de rechte en kubistische vormen van de meubelen die de architectuur van die tijd weerspiegelen. De Haagse school was een mix van het rationalisme van Berlage, de traditionele Arts and Crafts Movement, de interieurs van Frank Lloyd Wright, Rietveld en de avant-garde beweging De Stijl. Dit alles resulteerde in een moderne commerciële vormgeving.

In de architectuur van onder anderen Jan Wils, H. Wouda en C. Brandes zien we strakke kubistische vormen in baksteen en een horizontale gevelindeling. In de interieurkunst zette zich dat voort. De houten meubels werden veel via industriële productiemethoden vervaardigd en onder invloed van De Stijl vaak in meerdere kleuren gelakt. Opvallend aan de zitmeubels van H. Wouda, Cor Alons en Frits Spanjaard zijn de hoge rugleuningen, rechtstreeks geïnspireerd op Frank Lloyd Wright.

Hechtten de ontwerpers van de Amsterdamse School veel waarde aan een vrije, bijna sculpturale vormgeving van grote zware volumen. Hendrik Wouda, de belangrijkste exponent van de Haagse School, was bekend om zijn ontwerpen waarin de combinatie van verschillende houtsoorten het meest in het oog sprong. De rechte lijnen die hij in zijn ontwerpen hanteerde, resulteerden in een vormgeving van vlakken. Bij ontwerpers als G. van Beuren, H. van Dorp, J.A. Muntendam en P.J.C. Klaarhamer stond de machinale vervaardiging voorop. Hun meubels zijn kubisch en sober van vormgeving.

Henk Wouda, Jan Wils, Frits Spanjaard en Cor Alons putten net na de Eerste Wereldoorlog hun inspiratie uit het gedachtengoed variërend van Berlage's idealisme tot de interieurs van Frank Lloyd Wright. Het gedachtegoed van De Stijl en het Nieuwe Bouwen werd na 1925 in de vormgeving van onder andere J. Brunott en Willem Retera verwerkt. In de jaren dertig mondde dit uit in uiteenlopende ontwerpopvattingen als de traditionele arts and crafts van Bas van Pelt en de internationale Art Deco van Fer Semey.

De specifieke gebondenheid van de Haagse situatie bewijst dat, net als de internationele Art Deco, ook de Nederlandse Art Deco één samenbindend karakter heeft, maar vele gezichten kan hebben.

Enkele bekende ontwerpers waren; H. Wouda, P. Bromberg, Cor Arlons, P.E.L. Izeren, Frits Spanjaard, Jan Wils, Jan Lecointre, Bas van Pelt, Fer Semey.

Kostbare en luxueuze meubelen en ensembles kwamen o.a. van Henk Wouda en Frits Spanjaard. envoudige eikenhouten meubelen van bijv. Cor Alons en J.C. Jansen werden voor een groter publiek geproduceerd.

Grote buffetten, zware bureaus, robuuste servieskasten - de Haagse meubels die tussen de twee wereldoorlogen werden ontworpen, zijn duidelijk niet voor arbeiderswoningen gemaakt. De vormgeving van De Haagse Stijl had de stad Den Haag met zijn koopkrachtige inwoners als middelpunt, waar belangrijke ontwerpers en grote fabrikanten als H. Pander & Zn. en Van der Heem actief waren. De vormgeving van de Haagse Stijl manifesteert zich het eerst bij de grote meubelfirma H. Pander en Zn. met zijn belangrijke hoofdontwerper Henk Wouda en diens leerlingen Cor Alons en J. Brunott. Een ameublement van Wouda uitgevoerd door Pander kostten toen Fl.560.- En bestond dan uit een tafel, twee stoelen, een boekenkastje, (stapelkastje) en twee lampen. In Den Haag stond de klant voorop, de commercie was er belangrijker dan het idealisme. Terwijl het vooruitstrevende Nederlandse meubeldesign indertijd werd bepaald door hooggestemde ideeën over opvoeding van de burgerij door hen betaalbare ontwerpen van verantwoorde snit en smaak voor te schotelen.

Volgens de officiële kunstgeschiedenis draait alles in het interbellum om de strakke interieurs van Rietveld, Van der Leck en Oud. De woonhuizen werden destijds echter niet ingericht met deze 'less is more'-meubels, maar met meer bewerkte, comfortabelere en volumineuzere exemplaren van Wouda c.s.

Zie ook: NRC

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.