kunstbus
Dit artikel is 02-04-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Hans BurgkmairBurgkmair en zijn vrouw

Duits schilder, houtsnijder en tekenaar, geboren in 1473 te Augsburg - overleden 1531 aldaar.

Burgkmair is een van de belangrijkste schilders uit de vroeg-renaissance in Augsburg.

Na een oleiding in het atelier van zijn ader en vervolgens bij Martin Schomgauer in Colmar werkt hij nog op basis van gotische schildertradities. Door een reis naar Venetië kwam hij in contact met de Italiaanse renaissance. Door deze met zijn gotische tradities te combineren wist hij reeds in het begin der 16e eeuw een luchtiger voornaamheid en een nog warmer koloriet dan Dürer in Augsburg te introduceren.

In 1498 nam hij het atelier van zijn vader over.Johannes altaar

In 1509 schilderde hij Maria in de rozengaard waar hij Maria uitbeeldt als een aan het Venetiaanse schoonheidsideaal beantwoordende renaissancevorstin.

Zijn hoofdwerk vormen het Johannes altaar uit 1518 en het Kruisingsaltaar uit 1519 voor de familie Peutinger, waarin zijn landschapsuitbeelding en dramatiek een hoogtepunt bereikt.

In zijn late werk, waaronder Esther en Ahasverus, wordt het Venetiaanse element overtroffen door vertoon van pracht en praal.Burgkmairs neushoorn

Op 20 mei 1515 arriveerde een neushoorn in de haven van Lissabon. De neushoorn was een geschenk van sultan Muzafar II, de heerser van Cambay, het huidige Gujarat, aan koning Emanuel I van Portugal. De koopman Valentim Fernandes beschreef het dier in juni 1515, in een brief aan een vriend in Neurenberg. Een tweede brief met toegevoegd een schets, van een onbekende afzender, werd rond dezelfde tijd vanuit Lissabon naar Neurenberg gezonden. Op basis van de twee brieven en de schets maakte Dürer twee tekeningen.
Omstreeks dezelfde tijd als Dürer, maakte Hans Burgkmair uit Augsburg eveneens een houtsnede van de neushoorn. Het is onduidelijk, of hij toegang had tot de brieven en schetsen die Dürer ontvangen heeft. Het is echter ook niet uit te sluiten dat Burgkmair het dier zelf gezien heeft. Burgkmair onderhield briefcontacten met kooplieden uit Lissabon en Neurenberg. De neushoorn van Burgkmair heeft geen tweede hoorn in de nek en laat ook de kettingen aan de poten van het dier duidelijk zien. (nl.wikipedia.org/wiki/Rhinocerus)


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.