kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Hans Hogendoorn

Hans Hogendoorn (1946)

Website: kunstenaar Hans Hogendoorn (1946).

Hij studeerde aan de Academie voor beeldende kunst en kunst geschiedenis in Utrecht, volgde gastlessen aan de Artschool te Philadelphia (U.S.A.) aan de Artschool in Denpasar op het eiland Bali (Republiek Indonesië) en Parijs.

Hans Hogendoorn werkte, en verbleef, in o.a. Zwitserland (Chur), Australia ( Perth), Oostenrijk (Dellach), Frankrijk (Parijs, Dinar, La Rochelle), Spanje (Malaga, Barçelona), U.S.A. (New York, San José, Stuart, Key West, Marathon en Philadelphia), Indonesië (Bali, Ubud) Bandung, Singapore, Zuid-Afrika, Jordanië en Israël.

Zijn loopbaan begon hij bij de illustrator en reclameposterontwerper Cor van Velsen. Al snel sloeg hij zijn vleugels uit en kwam bij de N.T.S. (Nederlandse Televisie Stichting) terecht als decormedewerker. Hij werkte onder meer mee aan producties als; Stiefbeen en Zoon, Piste, de Tom Mandersshow en de Rudi Carellshow.

Na deze periode verkende hij zijn grenzen in het buitenland en werd reisleider in Chur, Zwitserland. Via dat land reisde hij naar La Rochelle (Frankrijk) waar hij portretten tekende en kwam uiteindelijk in Parijs terecht en begon te schilderen.

2004 's-Graveland, Art Gallery Gooilust, Zuidereinde 124, 1243 KL
Hans Hogendoorn en Joan Lichtenbelt
Expositie: Schoonheid, Humor en Religie,
De expositie bevat nieuwe schilderijen van Hans Hogendoorn (1946). De kunstwerken laten een abstracte surrealistische invloed zien, die hij gestalte geeft in zijn nieuwe serie. In de nieuwe serie wordt het thema 'Temples of the World', in een geheel eigen stijl met een gemengde techniek vorm gegeven. Deze tempels vormen in hoge mate het onderwerp van zijn nieuwe schilderijen Hogendoorn verwoordt zo zijn sterke interesse in de diverse religieuze en etnische groeperingen en hun bewegingen in de laatste decennia. De ironie van de serie Tempels off the world is dat Hogendoorn, geen relgieuze achtergrond heeft en zo waarschijnlijk objectief blijft in zijn artistieke vertaling op doek In deze serie legt Hogendoorn verschillende historiche iconen vast op een uitzonderlijke eigen wijze, met zijn gevoelens over religie en de hedendaagse internationale politieke affaires.
Hogendoorn heeft met deze nieuwe serie het abstracte en het surrealisme tot een synthesis gebracht. Vroeger had Hans Hogendoorn een bijzondere erkenning als abstract schilder en etser. Een voorbeeld daarvan is het schilderij 'L'Oiseau de la Guerre' hierop heeft de Israëlische componist\ dirigent Aharon Harlap een symfonie gecomponeerd welke vervolgens werd opgenomen door de Nederlandse dirigent Jan Stulen en voor de VPRO uitgevoerd door het Radio Symfonie Orkest. 'Genesis' een abstract meesterwerk uit de zelfde collectie wordt hier geëxposeerd.
Na zijn studie aan Academie voor Beeldende Kunst te Utrecht en aan de Artschool te Denpassar op het eiland Bali, kwam Hogendoorn in contact met Antonio Maria Blanco een vriend en studiegenoot van de Spaanse schilder Salvador Dali. In zijn 'Temples of the World' serie komt de kunstenaar met een nieuwe sterke stijlontwikkeling ondermeer te zien in het schilderij 'Sacre Coeur du Paris'.

Website: http://hanshogendoorn.exto.nl/

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.