kunstbus
Dit artikel is 29-06-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Hans Marsilius Purrmann1952 zelfportretLandungsbrücke in Langenargen, 1918

Duits laat-impressionistisch schilder en graficus, geboren 10-4-1880 Speyer, gestorven 17-4-1966 Bazel

Hans Purrmann neemt lessen bij zijn vader. Van 1898-1900 ontvangt Purrmann een opleiding in Karlsruhe aan de Kunstgewerbeschule, alsmede aan de kunstacademie in München bij Franz von Stuck. Hier leert hij onder meer Paul Klee, Wassily Kandinsky en Albert Weisgerber kennen. Met deze laatste raakt hij nauw bevriend.

In 1905 gaat Purrmann voor een half jaar naar Berlijn, aangetrokken door Max Liebermann en Max Slevogt. Hij sluit zich aan bij de Berliner Sezession. Op artistiek terrein raakt hij in deze fase sterk onder de indruk van het impressionistische werk van Max Slevogt.

In 1906 vertrekt Purrmann naar Parijs teneinde daar het Franse impressionisme uit eerste hand te bestuderen. Daarbij maakt hij persoonlijk kennis met Pablo Picasso en Henri Matisse, die hij op de salon van Gertrud Stein ontmoet. Van Matisse en het fauvisme neemt Purrmann het lichtend felle kleurgebruik en het decoratieve element in zijn werk over. Deze karakteristieken combineert hij met het impressionisme, zoals zich dat in de omgeving van de Berliner Sezession ontwikkeld had.

In 1908 werd door de Amerikaan Max Weber, de Amerikaanse Sarah Stein en de Duitse schilder Hans Purrmann in Parijs de Académie Matisse opgericht, waar Henri Matisse hun leraar was.

In 1912 trouwt hij met Mathilde Vollmoeller.

Van 1916 tot 1935 verblijft Purrmann hoofdzakelijk in Berlijn. Vanaf 1921 brengt de familie de zomers in Langenargen am Bodensee door. Voorts leeft Purrmann van 1923 tot 1928 met zijn familie in Rome en brengt de zomers aan de Bodensee door.

Na de machtsgreep van Hitler wordt Purrmann's kunst als ontaard bestempeld. Tijdens het nationaal-socialisme wordt veel van zijn werk vernietigd, hetgeen voor hem aanleiding is zich in 1935 in Florence in de Villa Romana te vestigen, waar hij directeur van is. In Italië schilderde hij landschappen en stadsgezichten, die hij trachtte uit te beelden in een gereduceerde vormtaal en een eenvoudige techniek.

In 1943 raakt Purrmann in een diepe crisis, zijn vrouw Mathilde sterft na een lange ziekte. Na de val van Mussolini bezetten Duitse troepen Florence en Purrmann voelt zich bedreigt en vlucht naar Zwitserland. Daar woont hij vanaf 1944 in Montagnola bij Lugano. Hier raakt hij bevriend met de dichter Hermann Hesse, die later het gedicht Alter Maler in der Werkstatt aan hem opdraagt en met de schilder Gunter Böhmer en vindt een nieuwe echtgenote in Maria ('Mareili') Geroe-Tobler, weefster van gobelins.

In 1950 wordt Purrmann ereburger van de stad Speyer.

In 1960 is er een solotentoonstelling in het Haus der Kunst en in 1976/77 in de Museum Villa Stuck in München.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.