kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Hans Namuth

Hans Namuth

Amerikaans kunstenaar, fotograaf,

Geboren: Essen, Duitsland, 1915,
Gestorven: Long Island, New York, 10-1990,

1950 Jackson Pollock
Bradley Walker Tomlin, een pionier in allover schilderen, vroeg Pollock hoe hij er toch voor zorgde dat zijn kleuren niet door elkaar liepen, waarop Pollock nogal nors antwoordde: 'Dat kan ik je niet vertellen'. Zijn intrigerende werkwijze kwam pas echt naar buiten met de films en foto's van Hans Namuth in 1950, waarin de schilderbewegingen van 'Jack the Dripper' door een glasplaat gevolgd konden worden.

"Jackson Pollock" van Falkenberg en Namuth, gefilmd tijdens "action-painting".
"Het was een groots spektakel," schreef Hans Namuth, die samen met Paul Falkenberg een korte film over Pollock maakte, "de laaiende explosie als de verf op het doek kletterde, de dansachtige bewegingen van de druppels... de angst in Pollocks ogen als hij afwachtte waar de volgende ontlading, het volgende verfspoor terecht zou komen."

Kunstenaars zijn vaak tamelijk fotogeniek. De Amerikaanse fotograaf Hans Namuth maakte daar dankbaar gebruik van toen hij een serie foto's maakte van beroemdheden als Jackson Pollock, Willem de Kooning, John Steinbeck en Andy Warhol. Een aantal fraaie portretten is te vinden in de Amerikaanse National Portrait Gallery. Vooral interessant en indrukwekkend zijn de foto's van de schilders die in hun atelier aan het werk zijn.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.