kunstbus
Dit artikel is 18-01-2016 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Hans Op de Beeck

Vlaamse kunstenaar geboren in 1969 te Turnhout, België. Hij leeft en werkt in Anderlecht (Brussel).

Hans Op de Beeck maakt sculpturen, (video)-installaties, tekenfilms, maquettes, foto's, tekeningen en schilderijen. En hij schrijft teksten, ''want taal is een beeldend middel als een ander''.

"Ik hou erg van oude schilderkunst en van dat idee om een venster op de wereld te bieden. Zodat je de toeschouwer uitnodigt om gewoon te staren. Ik hoop dat moment op te roepen waarop je je eigen individuele verhalen even opzij schuift en gewoon even alleen kan zijn met of in een beeld. Dat is voor mij de ruimte van de kunst - die ik ook terugvind in de oude schilderkunst. Gewoon kijken naar een landschap van Joachim Patinir of een interieur van Johannes Vermeer, en alles loslaten. Ik geloof heel erg in het oude idee van catharsis: de tragische en problematische, maar tegelijk troostende kwaliteit van het beeld."

Situering
Multi-disciplinair beeldend kunstenaar Hans Op de Beeck maakt en presenteert hedendaagse denkbeeldige urbane en interieur locaties, situaties en omgevingen die de toeschouwer bekend voorkomen. Dit houdt zowel stille, verlaten plaatsen om te reflecteren in als drukbevolkte omgevingen die ons iets duidelijk maken over hoe wij nu leven, welke levenspatronen wij volgen en hoe we omgaan met tijd, ruimte en anderen.

Op de Beecks beeldtaal is stil en terughoudend en verwijst naar de grote levensvragen. Afwisselend ernstig en ironisch stelt hij vragen die onbeantwoord blijven, zonder echter te veroordelen. De kunstenaar ziet zijn werk als een manier om met de melancholie en de absurditeit van het menselijke bestaan om te gaan.

Biografie
Vanuit zijn beeldend onderzoek rond de kindertijd, evolueerde Hans Op de Beeck van schilderijen naar ruimtelijke installaties en andere media als fotografie en video. De kinderjaren staan bij hem voor "bepaling": het zelf bepalen en het bepaald worden, "beperkt" worden…

1992-1996 Master "Beeldende Kunsten", Kunsthogeschool Sint-Lukas, Brussel
Hans Op de Beeck studeerde tot aan 1996 aan de Hogeschool Sint-Lukas Brussel en later twee jaar een de Rijksacademie in Amsterdam. 'Ik heb lang getwijfeld', zegt hij. 'De hele entourage van de kunstwereld trok me niet erg aan. Aan vernissages heb ik een hekel. Maar uiteindelijk heb ik besloten alles op mijn beeldend werk te zetten en mijn kans te wagen.'

1996-1997, postgraduaat aan het HISK - Nationaal Hoger Instituut voor Schone Kunsten Antwerpen.

1998-2000, Hans op de Beeck studeerde aan de Rijksacademie in Amsterdam waar hij tijdens de Open Ateliers in 1999 tot een van de uitschieters behoorde. Op de Beeck werd in één klap bekend met een maquette: een nachtelijk kruispunt met stoplichten. Het werk is
exemplarisch voor steeds terugkerende thema s in zijn werk: de vervreemding die besloten ligt in het moderne leven en de vervlakking, eenvormigheid en miscommunicatie waarmee die gepaard gaat.

Via tentoonstellingen in Brussel, Antwerpen en Amsterdam kwam Op de Beeck in het internationale circuit van de actuele kunst. Hij nam deel aan groepstentoonstellingen van het Smak, was te gast bij galeries in Londen, New York en Milaan.

Tot aan zomer 2002 was hij verbonden aan het studioprogramma van het befaamde PS1 in New York aan het MoMA.

Zijn ruimtelijke werken, video's en foto's van veelal dagelijkse scènes hebben gemeen dat ze de dingen op een zodanige manier uit hun context halen dat hun reden van bestaan op slag discutabel wordt. Zijn video's zijn fragmenten uit het dagelijks leven maar op zodanige manier uitvergroot of bewerkt dat er een vervreemdend beeld ontstaat. Hetzelfde geldt voor zijn maquettes. Juist oninteressante plekken als saaie woonwijken of lege kruisingen bouwt hij nauwkeurig op schaal na. En juist het ontbreken van bepaalde elementen leidt tot bizarre situaties.

In 2001 ontving hij de prestigieuze Prijs Jonge Belgische Schilderkunst.
Het bekroonde environment vult een volledige zaal in het Paleis voor Schone Kunsten. Het is een kartonnen maquette van acht bij acht meter die heel getrouw en herkenbaar een stadswijk uitbeeldt uit de jaren '50, de tijd van de wederopbouw. Bescheiden huisjes met een tuintje ervoor, een speelterrein voor de kinderen, een vrolijk fonteintje op het centrale kruispunt. De hele wijk is verwoest en verlaten, er hangt alleen nog wat rook. Een diepe melancholie doordrenkt het tafereel.
''Het was mijn bedoeling om door de architectuur een typisch kleinburgerlijk optimisme op te roepen. Wat je ziet, zijn de kant-en-klare woningen voor jonge gezinnen die na de oorlog op grote schaal werden gebouwd. Er is een ramp gebeurd, maar het wordt niet duidelijk wat dat precies was: oorlog, een aardbeving, een neergestort vliegtuig. Wat mij interesseert, is de intense vervreemding van een plaats waar plots alle leven uit verdwenen is. Zoals in een station, 's avonds laat, wanneer alle reizigers vertrokken zijn.''
Kunst moet voor Op de Beeck iets zeggen over een maatschappij, of over het individu dat in die maatschappij verloren loopt. ''Kunst om de kunst, om de geste van het penseel, interesseert mij niet. Door mijn werk probeer ik de toeschouwer te confronteren met zichzelf, met zijn eigen conditie. In dit werk gebeurt dat vooral door de stemming die wordt opgeroepen.''
Op de Beecks environment ontleent zijn poëzie voor een deel aan een grote zorg voor het detail. Tal van kleine, aandoenlijke attributen van het dagelijks leven kregen er een plaats: de hekjes en de hagen, de speeltuigen van de kinderen, de brievenbus voor de deur. Alles ligt er doods en verweesd bij, maar het fonteintje is onbekommerd water blijven spuiten alsof er geen vuiltje aan de lucht is.

Hans Op de Beeck is thematisch op zoek naar een (geestelijk) onderweg zijn, een tussenin, het schijnbaar intentieloze, het ingehoudene, de chaos van het ongedefinieerde. Een toestand van onbeslisbaarheid waar de verlossende ironie afwezig is. Thematisch is de intimiteit en haar begrenzing, wel vaker aan de orde. Hans Op de Beeck wordt ook gefascineerd door het gedrag van mensen in publieke ruimten. Hij tracht een licht melancholisch gevoel te vatten en door te geven aan de toeschouwer. Het is duidelijk dat Op de Beeck zijn (meest uiteenlopende) media kiest in functie van een zo helder mogelijk aanreiken van zijn wereld. Hij wil niet refereren aan de kunst (haar geschiedenis en haar media) maar aan het concrete leven zelf.

2006 Onderscheiden met de Prijs Eugène Baie I 2003-2005, Antwerpen

Hans Op de Beeck
Multi-disciplinair kunstenaar Hans Op de Beeck is door de K.U. Leuven uitgeroepen tot laureaat van de Cultuurprijs 2009-2010. De onderscheiding heeft een financiële waarde van 15.000 euro.
Onder andere omwille van die veelzijdigheid koos de jury voor Hans Op de Beeck. "Van nature eigen ik me gemakkelijk nieuwe technieken toe. Welk medium ik gebruik, bepaal ik niet steeds vooraf - ik vertrek vanuit een bepaalde inhoud en zoek dan de meest adequate vormelijke vertaling. Het medium zelf heeft voor mij in eerste instantie een dienende functie", vertelt Op de Beeck in de Campuskrant. Op de Beeck is zeer content met de prijs. "Je wilt vooral je publiek niet onverschillig laten. Vanuit China krijg ik nu mails van mensen om te vertellen dat ze twee, drie keer zijn teruggekeerd naar mijn sneeuwpanorama. Dat is het mooiste compliment dat je kan krijgen voor een werk dat concreet eigenlijk over het niets en de leegte gaat (lacht). Daarom is ook deze prijs een geweldig compliment". - (Hans Op de Beeck: The Wilderness Inside - Location (6)", 2008, 92 pages, ISBN 978-9-081-34170-7 (with an essay by Nicolas de Oliveira & Nicola Oxley)
"Hans Op de Beeck: Extensions", 2007, Hatje Cantz Verlag, 112 pages, ISBN 978-3-7757-2096- (with a novella by Hans Op de Beeck)
Nicolas de Oliveira & Nicola Oxley, "Hans Op de Beeck: On Vanishing", 2007, Mercatorfonds & Xavier Hufkens, 368 pages, ISBN 978-90-6153-711-3 (Plantin-Moretus Award 2008)


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Hans_Op_de_Beeck

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 871.