kunstbus
Dit artikel is 04-07-2020 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Hans van Norden

Graficus, glasschilder, monumentaal kunstenaar (intarsia, mozaïek en textiel), muurschilder, schilder en academiedocent. Geboren te Bussum 1915-12-03, overleden te Amsterdam 2011-07-01.

De oorlogsjaren brengt Nicolaas Wijnberg (Amsterdam 1918) door in Eysden bij de beeldhouwer Teun Roosenburg en in 1943 bij de schilder Theo Kurpershoek in Laren, waar hij de schilder Hans van Norden ontmoet, die in Blaricum is ondergedoken.

Met Nicolaas Wijnberg en Hans van Norden richtte de balletlerares Hans Snoeck in 1945 het Scapinoballet op. Het Scapino Ballet was de eerste jeugdballetgroep ter wereld. Zes jaar later kwam daaruit de Scapino Balletschool voort, waarvan zij jaren leider en artistiek leider bleef.

Het eerste collectieve protest tegen het beleid van Sandberg na de oorlog kwam van de in 1947/1948 door de schilders Nicolaas Wijnberg, Hans van Norden en Theo Kurpershoek opgerichte vereniging De-Realisten. Zij wezen modernistische vormen en kleuren niet af, maar keerden zich tegen de abstractie van de Experimentelen, die na de oorlog tot norm werd verheven in de Nederlandse kunstwereld. Zij wilden expressieve figuratieve kunst ontwikkelen als tegenhanger van de abstract werkende kunstenaars. Hun belangrijkste voorbeelden waren de Duitse expressionisten Campendonk, Fiedler en Beckmann.

De Realisten streefden naar een tot de essentie teruggebrachte werkelijkheid door het gebruik van herkenbare vormen en niet naar 'naturalisme', het nauwkeurig weergeven van de werkelijkheid. Al gauw sloten vele kunstenaars zich bij hen aan als Herbert Fiedler, Kees Andréa, Jan Groenestein, Lex Horn en Hermanus Berserik en ontstonden contacten met het buitenland.

Als laatste wapenfeit van de Realisten richten Nicolaas Wijnberg, Hans van Norden en Harry op de Laak in 1965 de Amsterdamse galerie 'Kabinet Floret' op. Kunstenaars die daar exposeerden waren - na bovengenoemde - o.a. Kees Andrea, Hans Bayens, Herman Berserik, Jeanne Bieruma Oosting, Herbert Fiedler, Herman Gordijn, Theodorus Heynes, Arie Kater, Theo Kurpershoek, Hubert van Lith, Melle, Jan Mensinga, Willem van den Ouden, Jaap Ploos van Amstel, Teun Roosenburg, Co Westerik, Han Wezelaar en Carel Willink.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 32.