kunstbus
Dit artikel is 18-01-2016 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Hans von AachenHans von Aachen, Zelfportret, ca. 1574, Keulen Wallraf-Richartz museum

Maniëristisch schilder uit Duitsland, geboren in 1552 te Keulen, overleden begin maart 1615 in Praag.

Naamsvarianten: Johann en von Achen.

Onderwerpen: Hans von Aachen behandelde in zijn schilderijen de godsdienst, de mythologie en de allegorie. Ook maakte hij genrestukken.

Stijl: Het werk van Hans von Aachen heeft tegelijkertijd verwantschap met het Italiaanse maniërisme en het Nederlands Realisme. Ook werd hij beïnvloed door de stijl van Bartholomeus Spranger en Hendrick Goltzius.

Zijn leerlingen waren onder andere Peter Isaak en Joseph Heinz. De invloed van Von Aachen was groot. Er werden toentertijd vele etsen naar zijn schilderijen en tekeningen gemaakt.

Biografie:
Zijn naam komt van zijn vader, afkomstig uit Aken in Duitsland.

In 1568 werd Von Aachen leerling van de Vlaamse meester Georg Jerrigh in Keulen waarna hij in 1574 naar Italië vertrok om daar de invloed te ondergaan van Tintoretto in Venetië, en Correggio en Michelangelo in Rome.

In 1588 vertrok hij op uitnodiging van het hof aldaar naar München waar hij trouwde met Regina, de de dochter van componist Orlandus Lassus. In Munchen schilderde hij portretten voor edelen. Ook maakte hij verscheidene werken voor hertog Willem V van Beieren.1602 - allegorie vrede, kunsten en overvloed

Hij kwam in contact met het Keizerhof te Praag en werd in 1592 benoemd tot hofschilder van Rudolf II. Uiteindelijk vertrok hij in 1601 ook daadwerkelijk naar Praag waar hij op commissie van keizer Rudolf II, en later (1612) voor Matthias I bleef schilderen.

Naast kunstschilder werd hij een bekend kunsthandelaar en diplomaat. In deze functie verbleef hij veel in het buitenland en maakte hij enkele reizen naar Italië. Tevens werd hij samen met Bartholomeus Spranger geridderd door Rudolf II.

Hans von Aachen overleed in maart 1615 in Praag.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.