kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Hanz Mirck

Nederlandse boekverkoper, vertaler, muzikant, maar vooral schrijver, geboren 8 april 1970 in Zutphen, woont in Arnhem.

Website: Universiteit Utrecht op een vergelijking tussen het Groot Lied-boeck van G.A. Bredero en de teksten van popgroep Doe Maar. Dit resulteerde in Dit is alles, de teksten van Doe Maar en andere stukken (Nijgh & Van Ditmar, 2000).

Na zijn studie hield hij zich enige tijd met cabaret bezig. Hij was manager en technicus van het cabaretduo Zus & Zo, die onder andere de Persoonlijkheidsprijs van het Gronings Studenten Cabaretfestival en de Eerste prijzen van de Pytische Spelen en het Limburgs Cabaretfestival wonnen. Daarna won hij zelf met cabaretier Bernhard Christiansen het Utrechts Cabaretfestival en de tweede prijs van het Eindhovens Cabaretfestival. Verder schreef hij liedteksten voor Tom America.

Voor de stichting Post Zutphen organiseert hij jaarlijks een poëziefestival en ook coördineert hij voor de Zutphense gemeentelijke literaire stichting alle optredens. Hij is werkzaam voor de Ida Gerhardt Poëzie Prijs en lid van verschillende literaire jury's. Met Margot Engelen maakte hij de bloemlezing Wat is natuur nog in dit land.

Hanz Mirck debuteerde in 2002 bij uitgeverij Vassallucci met de dichtbundel Het geluk weet niets van mij, die werd genomineerd voor de C' Buddinghprijs en door Gerrit Komrij en Neeltje Maria Min tot aanrader voor de Nationale Poëzieclub bestempeld. Hij won vervolgens diverse prijzen voor zijn proza, poëzie en columns (waaronder de Dunya Poëzieprijs 2004).

Ook vertaalde hij toneel (voor de Doelen in Rotterdam) en poëzie, waaronder de bundels Some Ether van de Amerikaan Nick Flynn, en Electric Light van nobelprijswinnaar Seamus Heaney alsmede tientallen liedteksten uit het Duits en Engels (opgenomen in Mijn hart is zwaar mijn rust is heen, Prometheus 2006).

In 2005 werd zijn debuutroman Het Godsgeschenk uitgegeven.

Zijn duo met Ingmar Heytze werd tweede in de Dichter des vaderlands ad interim verkiezing en als direct gevolg daarvan schrijven zij wekelijks een actualiteitsgedicht voor VPRO's De ochtenden (elke vrijdag 9:00 uur radio 1). Mirck is daarnaast actief als vast medewerker van literair tijdschrift Parmentier, als interviewer, literair organisator en songtekstschrijver. Hij stond op vele podia waarvan De Uitmarkt, festival De Wintertuin, Onbederf'lijk Vers, Geen Daden Maar Woorden en Crossing Border de bekendste zijn.

Een tweede dichtbundel, Wegsleepregeling van kracht verscheen in februari 2006. Gedichten daaruit werden onder andere opgenomen in Gedichten 2004, de beste tijdschriftpublicaties van dat jaar.

Zijn werk verscheen onder andere in: Awater, Elle, De gelderlander, Utrechts Nieuwsblad, Vrij Nederland, Passionate, Krakatau, Mens & Gevoelens, www.nulnul.nl, Rottend Staal, Parmentier, Poëziepuntgl, Lava, Pooster, Ruccola, Per vers, Nymph, Tzum en Society Quarterly. En ook in: De beste gedichten van 2002, Gedichten 2003, Kutgedichten, Komrij´s Nederlandse poëzie, Poëtisch Utrecht en In memoriam Prins Claus.

Websites: www.epibreren.com, boeken.vpro.nl, dichters.info

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.