kunstbus
Dit artikel is 13-03-2020 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

hard edge

Engels voor: harde kant of rand, scherpe zijde.

Vorm van abstracte schilderkunst, onderdeel van de Postpainterly Abstraction en als zodanig een reactie op het abstract expressionisme.

De hard-edge richting was een stroming die duidelijk meer op het verstand gebaseerd was. Het accent wordt gelegd op de (wissel)werking van contrasterende kleuren. Deze worden in egale geometrische, of organische vormen opgebracht en d.m.v. haarscherpe begrenzingen van elkaar gescheiden.

Kunstenaars die zich met hard-edge bezig houden, maken gebruik van kleuren met als doel het waarnemen van kleuren te intensiveren. De beoefenaars maken gebruik van grote monochrome kleurvlakken, waarvan de begrenzingen elkaar haarscherp raken, zodat het oog er een lijn of rand tussenplaats.

Hard Edge (1955-ca.1969) werkt koel en onpersoonlijk. Sporen van de vervaardigingswijze zijn niet of nauwelijks zichtbaar.

Minimal-art is de kunst waarbij de inhoud van het werk en de betekenis van de kunstenaar, ondergeschikt zijn aan de idee. Voor de minimale schilderkunst gebruikt men termen als hard-edge en analytische of conceptuele schilderkunst.

Vertegenwoordigers: Ellsworth Kelly, Frank Stella,

In de schilderkunst, als in een schilderij twee egale kleurvlakken scherp tegenover elkaar staan. De term is in 1958 geïntroduceerd door de criticus Jules Langsner. In de huidige betekenis is hard edge vooral de kunst van de kleur. Pure kleuren worden in grote vlakken naast elkaar gezet en ontdaan van iedere bijbetekenis. Zij fungeren als vorm en expressiemiddel. De begrenzingen van de kleurvlakken zijn zo scherp, dat het oog er een lijn of rand tussen plaatst, dus valt de vorm samen met de kleur. Hard Edge werd vooral toegepast door de schilders van de postpainterly abstraction, die de kleur de eerste plaats gaven in de kunst.

Hard Edge-schilders waren o.a. Ellsworth Kelly, Al Held, Jack Youngerman, Kenneth Noland, en Barnett Newman. Uit de Hard Edge ontstond ook de popart, waarbij de kleurvlakjes zo dicht bij elkaar kwamen te staan, dat het geheel voor het oog ging vibreren en er een bedrieglijk effect van ruimte en beweging ontstond. (Summa)


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.