kunstbus
Dit artikel is 19-03-2009 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Harold Schouten

Harold Willem Schouten, schilder, tekenaar; architectuur (als genre), stillevens, landschappen

Website: Zwitserland, 27-12-1961

Opleiding: Academie Sint Joost, Breda, tot 1986

De wieg van Harold Schouten stond in het Zwitserse Aarau. Hij studeerde in 1986 af aan de kunstacademie St Joost in Breda en woont sindsdien in Amsterdam.

Schouten schildert landschappen over de hele wereld: de bruggen over de Moldau in Praag, een viaduct in New York, een beekje in een Zuid-Frans bos of de IJ-tunnel in Amsterdam. " Willem den Ouden belt mij vaak als ik net in het buitenland of in de auto zit, en hij verbaast zich altijd over wat ik doe", zo vertelt Schouten in de documentaire van Frans Bromet over de twee bevriende kunstenaars. "Ik houd erg van reizen en ontmoet graag mensen. Ik raakte steeds meer gefascineerd door de wijze waarop we naar het landschap kijken. Zonder er een oordeel over te hebben viel mij daarbij het gebrek aan rust en stilstand op. Het oog van de toeschouwer verspringt door het landschap. Met mijn schilderijen wilde ik een antwoord op deze manier van aanschouwen vinden en vond dat in het schilderen van meerluiken." Het landschap heeft hem altijd al geboeid. "Als kind had ik moeite om binnen te blijven", zo memoreert Schouten. "Ik wilde altijd naar de bossen of zomaar wat rondlopen en kijken naar de vogeltjes."

Harold Schouten schildert naar de natuur zoals ook de schilders van de Haagse School dat deden ( plein air ). Schouten 'schildert het landschap zoals het is'. Hij schildert de ringweg rond Amsterdam of een reclamezuil temidden van het groen.

Harold Schouten maakt ook interactieve computerinstallaties, waarin hij de toeschouwer uitnodigt commentaar te geven (bijvoorbeeld via een anekdote of tekening) op zijn geschilderde, getekende of gefotografeerde panorama's.

Curator: Formule2, NewMetropolis, Amsterdam, 1998

Groepsexpositie: Dutch Landscape, Arti & Amicitiae, Amsterdam, 1999

1999-2001 Teleted,
Opdracht: De Schildermachine, interactieve multimedia installatie over het Wilhelmina Kinderziekenhuis, Utrecht. Een interactieve speur- en tekencomputer in de vorm van een reusachtige beer, voor kinderen in het AMC in Amsterdam, ontwikkeld met Thijsen van Wijck newMedia en Henk Visser.
Harold Schouten gebruikt sinds een paar jaar nieuwe media in zijn beeldende kunst. Interactiviteit speelt daarbij een belangrijke rol, en zo komen inmiddels bezoekers van het Wilhelminakinderziekenhuis in Utrecht en bezoekers van het Centrum Beeldende Kunst in Leiden in aanraking met schilderkunst, via het computerscherm. Al klikkend met de muis krijgen zij talloze tekeningen, schilderijen en bewerkte videobeelden van Schouten te zien. Ze maken virtueel kennis met de omgeving waarin ze zich bevinden en kunnen hun eigen input toevoegen. '... door bewegende met stilstaande beelden te combineren probeer ik de karakteristieken van beide media te intensiveren' (Km 32, winter 1999).' solo-expositie: Galerie Jan Van Hoof, Den Bosch, 2001

schilder Harold Schouten (1961), over het schilderen van water, dat volgens hem "net zo niks is als verf in een tube, en net zo véél tegelijkertijd". Van der Wal voerde een gesprek met schilder Harold Schouten over het weergeven van water waarin het weerspiegelen, bewegen, stilstaan en perspectief zo precies werd besproken dat het water als het ware de radio uitstroomde.

Franciscus in Beek zijn overdag te vinden bij de Jukeboxboom en bij de Baby: twee interactieve 'hangplekken' ontworpen door kunstenaar HAROLD SCHOUTEN. Op de ene plek kunnen ze liedjes zingen en beluisteren en op de andere filmpjes kijken en becommentariëren.

Landschap geschilderd door Harold Schouten in Frankrijk. De violet tinten zijn dezelfde als in de beroemde Zuid Franse schilderijen van onder andere Van Gogh en Bonnard. Harold Schouten was daar niet op uit, maar door het licht in het Zuiden kwam hij vanzelf op die kleuren. Harold Schouten maakt al jarenlang schilderstudies van water. Meestal staat er uitsluitend water en weerspiegeling op zijn doeken, maar tegenwoordig komt er wat meer landschap bij. Het doekje is heel dik geschilderd.

2005 - Stadsmuseum Woerden - Groepsexpositie
Zes landschapsschilders van nu: De Ruimtelijke Ordening
In zijn landschappen en strandgezichten gebruikt hij dingen als bruggen, wegen en strandhuisjes in een visueel spel met perspectieven en uitzichten waarbij de invulling van de kijker van essentieel belang is.

2005 SBK KNSM-eiland: (03/06/2005 <> 19/06/2005)
Willem Den Ouden &amp; Harold Schouten

Graficus, tekenaar en schilder Willem Den Ouden (1928) schetst vanaf zijn balkon in Varik de Waal met daarboven de doorbrekende zon en de weidse luchten. Bij hem gaat het telkens om één Compositie. Harold Schouten (1961) kiest voor verschillende Perspectieven. Hij schildert landschappanorama's in de Vorm van meerluiken en maakt interactieve computerinstallaties. Deze bevriende schilders delen de Passie voor het 'oneindige Landschap'.


Werk van Harold Schouten bevindt zich in de collecties van het Stedelijk Musem Amsterdam, De Nederlandsche Bank, Rabobank, ING Bank en andere museum- en bedrijfscollecties.
Werk in stock: Centrum Beeldende Kunst Zuidoost (CBK Zuidoost), Amsterdam, SBK Amsterdam KNSM, Amsterdam.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 752.