kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Harrie Gerritz

Nederlandse beeldhouwer, graficus, schilder en illustrator,

Antonius Gerritz, geboren te Wychen op 1 januari in 1940 waar hij ook woont en werkt,

1957-1964, opleiding Academie voor Beeldende Kunsten in Arnhem, in 1959 en 1960 onderbroken door een verblijf op Irian Jaya.

1996 & 1999, Visiting Professor International Academy Pentiment, Fachhochschule, Hamburg

Zijn exposities brachten hem de afgelopen jaren naar veel West-Europese cultuursteden alsook Miami. Door het contact van Harrie Gerritz met de Koreaanse kunstenaresse Eun Nim Ro heeft Gerritz zijn horizon naar Korea uitgebreid. Hij exposeerde in Seoul en vervulde een gastdocentschap aan dezelfde academie in Hamburg waar ook Eun Nim Ro les geeft.

Techniek: Zeefdruk en Litho

Harrie Gerritz laat zich in eerste instantie inspireren door de natuur in het algemeen en het landschap in het bijzonder. Hoewel de natuur een min of meer concreet gegeven is, tracht Gerritz zijn voorstellingen toch altijd een bepaalde mate van ontkenning mee te geven. 'Het landschap kan iets concreets zijn, geografisch gezien, maar het dient vooral als interpretatiemogelijkheid voor mijn intuïtie'. In het werk van Harrie Gerritz zijn diverse spanningen aanwezig: tussen de vertrouwde werkelijkheid en de ideële verbeelding, tussen verwerkte ervaringen en ongekende mogelijkheden. Het landschap is in die zin voor Gerritz een illusie.

Zijn werken zijn als het ware een close-up, waarbij Gerritz zich concentreert op één bepaald gevoel en al het overbodige weglaat. Gerritz wil de essentie raken: 'Je moet weten hoe een cactus prikt, hoe een paprika smaakt, voordat je ze kunt tekenen. Zo moet je ook een landschap ondergaan, in regen en wind, bij nacht en ontij, om je gevoelens te kunnen verbeelden. Je moet de feiten kennen, een plek wel tien keer bekijken in allerlei omstandigheden, voordat een indruk rijp is voor het doek.'

''Visible reality is different from the one I paint. In the painting, my observations dissolve: I try to raise the pictorial representation, which I found in the landscape, beyond reality. I want to emphasize the mysterious. I want to cause confusion, even within myself.''

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 681.