kunstbus
Dit artikel is 18-01-2016 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

HC Giljedense, audiovisuele installatie van HC Gilje

Hans Christan Gilje geboren Noorwegen 1969
Noorse videokunstenaar

HC Gilje behaalde in 1999 zijn diploma aan de Akademie voor Beeldende Kunsten in Noorwegen.

Zijn video hkmark1 werd al snel opgepikt door video festivals over de hele wereld, gevolgd door het baanbrekende VideoNervous project, dat HC Gilje vestigde als naam binnen de experimentele video.
Dit leidde ertoe dat hij één jaar verbleef aan het 'Künstlerhaus Bethanien' in Berlijn, waar hij de grootschalige video installatie Shadowgrounds (2001) creëerde.

Zijn werk met 'single-channel' video's leidde al gauw tot life video improvisaties en in 2001 richtte Gilje samen met Kurt Ralske en Lukasz Lysakowski het improvisatie video trio op 242.pilots. De naam van de groep doelt op de software NATO.+55. 242.pilots werd wijdverbreid toegejuicht. 242.pilots gaf een DVD uit bij het label Carpark in New York, wat de Image Award won bij de Transmediale 2003. Hun werk is interessant, in het bijzonder omdat het de collectieve benadering van beeldvertoning omarmt.

Samenwerking is al langere tijd een belangrijk element in het werk van Gilje. Hij heeft zich met afwisselende podium produkties bezig houden, waaronder in het bijzonder de samenwerking met het dansgezelschap Kreutzerkompani, met andere video artiesten en met experimentele muziekgroepen.

Gilje won ook een prijs voor de beste alternatieve muziekvideo in Duitsland in 2002, met de video Stacking of Different Natures in samenwerking met het elektronica duo Information.

In de zomer van 2003 werd 242.pilots gepresenteerd tijdens de FlashArt Biennale in Praag, waar HC Gilje zijn project Blind uitvoerde, een audiovisueel uitvoeringsgezelschap samen met de muzikant Kelly Davis.

Gilje trad op met een ander project bij ARS Electronica 2003, met Voice, een samenwerking van Maja Ratkje, Jazzkammer en Gilje.

Eind 2003 begin 2004 produceerde Gilje in samenwerking met de componist Yannis Kyriakides lab fly dreams, een groot orkestwerk dat in première ging in de Queen Elisabeth Hall in London en waarmee hij toerde door Engeland en Nederland.

Een nieuwe versie van labflydreams werd gepresenteerd op de Transmediale05.

In de lente van 2004 creërde HC Gilje nog twee podium stukken, één met de Kreutzerkompani twinn en één met Kyriakides bufferzone en was met 242.pilots van de partij in het Guggenheim in Bilbao. Ook voltooide hij Night for Day met Jazzkammer, dat in april 2004 in première ging en produceerde een DVD met Blind.

Gilje werkt met het medium video als een materiaal, door het analoge ruwe materiaal een procédé te doen ondergaan via een variëteit aan software. 'Max/MSP patches' zorgen ervoor dat hij het videomateriaal als een levend oppervlak kan presenteren, structuren en vormen onderzoekend in het video signaal.

Zie voor zijn eigen website: http://www.nervousvision.com/

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 616.