kunstbus
Dit artikel is 11-05-2021 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Heinrich Geuer

Heinrich Johann Joseph Geuer (Keulen 1841 - Utrecht 1904) was een Duits-Nederlands glazenier, graficus, schilder en tekenaar. Hij was vanaf 1871 werkzaam in Utrecht.

Geuer werd geboren in Keulen als zoon van Heinrich Joseph Geuer en Elisabeth S├╝lzen. Hij trouwde met Josephina Johanna Hubertina Stein. Uit dit huwelijk werd onder anderen zoon Frits Geuer (1878-1961) geboren.

Geuer startte zijn loopbaan bij een steendrukkerij in zijn geboorteplaats, waar hij litho's maakte voor kunsthistorische uitgaven. Toen hij achttien was trad hij in dienst bij glazenier Friedrich Baudri in Keulen waar hij aan de Dom werkte, later werkte hij bij glazenier Oidtmann in Linnich.

St. Bernulphusgilde

In 1871 werd Geuer naar Nederland gehaald door de plebaan Gerard van Heukelum. Van Heukelum had twee jaar eerder in Utrecht het St. Bernulphusgilde opgericht, om de belangstelling voor kerkelijke kunst te vergroten. Aanvankelijk mochten alleen geestelijken lid worden, laten traden ook architecten en kunstenaars toe tot het gilde. Onder hen de architect Alfred Tepe, beeldhouwer Friedrich Wilhelm Mengelberg, edelsmid Gerard Brom en Geuer, die samen wel het Utrechts kwartet worden genoemd. Het viertal werkte onder meer samen bij de bouw en inrichting van de Sint-Nicolaaskerk in Jutphaas (met Van Heukelum als bouwpastoor), de Sint-Willibrordkerk in Utrecht en de Sint-Jan de Doperkerk in Arnhem.

Geuer had een eigen atelier aan de Zonsteeg en vanaf 1874 aan de Herenstraat in Utrecht. In de hoogtijdagen waren in het atelier ongeveer dertig mensen aan het werk, onder wie de gebroeders Sodenkamp, Bart van der Leck en Hein de Vos. Geuer ontwierp ramen, maakte kartons en schilderde veelal de portretten. Hij beeldde daarbij soms zijn gezinsleden af als heiligen. Door het gebruik van goedkope Belgische verf, in plaats van de kwalitatief betere Duitse verven, en een vaak verkeerde verhitting van het glas, is veel van het grisaille en de contouren van de ramen van Geuer vervaagd.

Geuer ontving het kruis Pro Ecclesia et Pontifice (zilver). Hij overleed in 1904, op 63-jarige leeftijd. Het atelier werd tot 1908 voortgezet door zijn zoon Frits.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.