kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Helena van der Kraan

Helena van der Kraan (1940)

Helena J. van der Kraan-Maazel, geboren in Praag, Bohemen, Tsjechië, fotografe, beeldhouwer in samenwerkingsverband met Axel van der Kraan.

1968-1970 Opleiding aan De Ateliers, Amsterdam

Helena van der Kraan maakt sinds 1995 regelmatig foto's in het paleis van de Oranje-vorstinnen op het Lange Voorhout.

2001 Hortus Conclusus - Nederlands fotomuseum
Van der Kraan fotografeerde voor Foto Opdrachten Rotterdam 2000 het Arboretum Trompenburg in Rotterdam. In haar foto's zijn mens en natuur even belangrijk of even onbelangrijk. De foto's worden gepubliceerd in Helena van der Kraan. Wandelen in Arboretum Trompenburg (f. 20,00).

Helena van der Kraan - Museumfotografie
24 februari tm 22 april 2001
In het kader van het 75-jarig bestaan van de Nederlandse Museumvereniging (NMV) presenteert De Pont fotografie van Helena van der Kraan. In enkele wolhokken is een tentoonstelling samengesteld van reeksen van foto's waarin musea in Nederland centraal staan. Te zien zijn het Teylers Museum in Haarlem, Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam en Museum Paleis Lange Voorhout in Den Haag. Maar ook andersoortige museale instellingen als het Arboretum en Dierentuin Blijdorp in Rotterdam zijn aangesloten bij de Nederlandse Museumvereniging en zijn door Helena van der Kraan gefotografeerd.

Helena van der Kraan is een bekend beeldend kunstenaar die met name mensen uit de Nederlandse kunstwereld heeft gefotografeerd. Naast het portret is het stilleven een belangrijk onderwerp binnen haar werk. Vanaf halverwege de jaren negentig heeft zij zich ook toegelegd op het fotograferen van musea in binnen- en buitenland. Van der Kraan ziet musea als 'vrijhavens waar onze nalatenschap wordt bewaard, geordend en opnieuw verklaard binnen de context van onze tijd.' Naast het verzamelen hebben musea een betekenis in een poging tot communicatie tussen heden en verleden. In de foto's van Van der Kraan vormen de ruimtes, de verzamelingen en de bezoekers een verstild en spannend beeld. Met het fotograferen wordt de kans geboden het verschijnsel museum zélf te observeren en vervolgens te ordenen en te bewaren. De foto's van Museum Boijmans Van Beuningen en het Arboretum zijn dan ook in eerste instantie in boekjes van klein formaat uitgegeven, soms gecombineerd met tekst, zodat aan de hand van een boekje het museum -in een andere vorm- kan worden bekeken.


'Wie niet kan genieten moet maar beter geen kunstenaar worden'
Helena van der Kraan, 'The Grand Old Lady' in de Nederlandse Fotografie, zoals ze wordt omschreven op het Nederlands Fotografie Instituut, bestrijdt haar cynisme over de wereld van vandaag door in haar werk de schoonheid, de menselijkheid te zoeken, vast te leggen en te bewijzen.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 8.