kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Helmut Dick

Helmut Dick (Bonn 1969)

Geboren in Duisdorf, Duitsland, woont en werkt in Amsterdam,

Amsterdam (1999-2001)
Gerrit Rietveld Academie, Free Media Department, Amsterdam (1996-1999)

De Duitse kunstenaar Helmut Dick maakt video's en installaties in de openbare ruimte. Zijn werk (voornamelijk video) wordt op zeer veel plekken vertoond waaronder recent in MonteVideo Amsterdam, het Centraal Museum Utrecht, de Gele Rijder in Arnhem en Lokaal 01 in Antwerpen.

Dick verwerkt alledaagse gegevens tot dubbelzinnige situaties met een dwarse poëzie. Zo verplettert hij met een motor reuzenpaashazen van chocolade, laat hij bevroren kippen abseilen of urineert hij in een stomend koffiezetapparaat. In Berlijn maakte hij het werk: 'saladeveld zo groot als een flatgebouw'. Hij plantte in de schaduw van een flatgebouw een saladeveld waarvan hij later de kroppen weer verdeelde onder de bewoners.

Helmut Dick is geïntrigeerd door individueel en collectief gedrag dat vanzelfsprekend lijkt, maar net zo goed een abberatie kan zijn. Dit gedrag kan voor hem naast de algemene acceptatie ook een bepaalde gekte inhouden. Hij probeert vanuit deze gedachte belangrijke elementen uit zijn eigen leven te verwerken met het doel dubbelzinnige situaties te creëren die een eigen of eigenzinnige poëzie laten zien. De situaties van zijn werk zijn getekend door humor en absurditeit, alledaagse dingen verlaten hun bekende terrein zodat nieuwe betekenislagen kunnen ontstaan.

Basisprijs Prix de Rome Beeldhouwen 2003
Met zijn mobiele beeld The Rising Dog reed hij een week lang door Den Haag. Een witte mercedes met een Duitse herder erin die stijgt plotseling door een opening in het dak naar boven en komt zo op de auto te staan. Na een stukje rijden verdwijnt de hond weer in de auto. De verbaasde en geschokte reacties van voorbijgangers legde hij op video vast.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.