kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Hendrick van Uylenburgh

Kunsthandelaar en neef van Saskia van Uylenburgh. Rembrandt gaf vier jaar lang leiding aan zijn werkplaats.

Hendrick van Uylenburgh dreef een succesvolle kunsthandel vanuit zijn huis aan de Jodenbreestraat. Hij verkocht oude schilderijen in zijn winkel in het voorhuis en had in het achterhuis een atelier waar een team van schilders en leerlingschilders onder het toeziend oog van een meester nieuwe werken produceerde. Verder drukte en verkocht hij verschillende soorten prenten. Om zijn handel nog verder uit te breiden leende Hendrick van Uylenburgh in 1640 een flinke som geld van een groep Amsterdammers. Dat stelde hem onder andere in staat een grote partij Italiaanse schilderijen te importeren. Hij gebruikte zijn zaak als onderpand voor de lening, die dus een soort hypotheek was.

Kunstenaars
Onder de Amsterdammers die geld in de onderneming van Van Uylenburgh staken bevonden zich veel kunstenaars. De schilders Nicolaes Moeyaert en Simon de Vlieger bijvoorbeeld. En Rembrandt natuurlijk. Nadat Rembrandt eind 1631 van Leiden naar Amsterdam was gekomen, had hij vier jaar lang bij Hendrick van Uylenburgh gewoond en leiding gegeven aan diens werkplaats. Via de kunsthandelaar was hij in contact gekomen met veel welgestelde Amsterdammers die hem hun portret lieten schilderen of een ander werk van hem aanschaften.

Afgelost
Over het geleende bedrag moest Hendrick van Uylenburgh een rente van vijf procent betalen. In 1654 betaalde hij de helft van de som terug. Drie jaar later loste zijn zoon Gerrit, die de zaak van zijn vader overnam, de rest van de schuld af.

Zie gemeentearchief amsterdam

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 863.